Parapatics Andrea

OROSZLÁNOK ÉS NYULAK KÖZÖTT

OROSZLÁNOK ÉS NYULAK KÖZÖTT

Simogattál már selymes nyuszibundát? Valószínű. És oroszlánsörényt? Valószínűleg nem. De jelképes nyulakkal és oroszlánokkal gyakran találkozhatsz a mindennapokban, mert legtöbbször ezekhez az állatokhoz hasonlítják a gyáva, illetve a bátor embereket.

Oroszlánszívű Richárd angol király például azért kapta a nevéhez tett, megkülönböztető jelzőt, mert hősiességéről már életében is legendákat szőttek, uralkodásának döntő részét pedig hadakozással töltötte. Oroszlánként gondolnak a jó főnökre, aki vigyáz a munkatársai érdekeire, miközben kézben tartja és fejleszti az általa vezetett intézményt. Vagy a betegre, aki zokszó nélkül elviseli a kellemetlen mellékhatásokkal járó kezelést. Néha a dús hajú emberek frizuráját hasonlítják az oroszlán sörényéhez.

Az ijedtükben gyorsan tovaugráló, reszkető orrú nyuszik viszont a gyávaság jelképei. Megeshet, hogy nem merünk kiállni magunkért, inkább csendben a háttérben maradunk, netalán elfutunk a veszélyes vagy annak látszó helyzetből, azaz: felvesszük, felhúzzuk vagy felkötjük a nyúlcipőt, és elfutunk, mint a nyúl. Akár gondolatait, lelkivilágát vagy testi épségét érzi valaki veszélyben, a félelem bárkit megbéníthat, és ekkor gyáva nyúlnak tarthatják.

Amikor valakire azt mondjuk: bátor, mint egy oroszlán vagy gyáva, mint a nyúl, szólásokat használunk. Ezek olyan állandósult, azaz változatlan, mindenki számára ismert kifejezések a nyelvben, amikor valamit vagy valakit valamihez vagy valakihez hasonlítunk egy közös jellemző alapján. A szólások kedvelt módszere, hogy embert állathoz hasonlítanak, egy közismert tulajdonság alapján. Mindenki tudja például, hogy ha hangyához hasonlítanak, a szorgalmunkat dicsérik, ha teknőshöz vagy csigához, akkor a lassúságunkat szidják. Meglepő, de olyan is előfordul, amikor a nyúl és a bátorság szerepelnek egy hasonlatban: bátor, mint nyúl az agarak előtt – mondták régen, ami valójában gúnyosan arra utal, hogy valaki nagyon gyáva.

(A folytatás az őszi számban és a letölthető pdf-ben olvasható.)

Kapcsolódó segédanyagok: