Z. Karvalics László

ÖRÖK GYEREK

ÖRÖK GYEREK

A mai gyerekek teknőccel tanulnak meg programozni, majd robotokat irányítani. Kaland-, túlélő vagy kreatív módban játszanak Minecraftot és vadásznak Pokémonokra. Nehéz elképzelniük, hogy szüleik és nagyszüleik idejében a mesekönyvek mellett még az animációs sorozatok (rajz- vagy bábfilmek) jelentették a legnagyobb varázslatot. Ezek a nemzedékek szombat és vasárnap délelőtt, meg hétköznap kora este Mekk mester, Vízipók, a kis Vuk, doktor Bubó, a Kockásfülű Nyúl, Pom-Pom, Süsü, a sárkány vagy Mazsola és Tádé kalandjain izgultak – és közben az emberi kapcsolatok bonyolult világával ismerkedtek.

Eljutott Magyarországra a csehszlovák Kis Vakond, a lengyel Lolka és Bolka vagy a szovjet „No megállj csak” című sorozat farkasa is, aki mindig pórul jár. Az amerikai rajzfilmekért is sokan lelkesedtek, mindenki ismerte Maci Lacit, Tomot és Jerryt, Frédit és Bénit, a kengyelfutó gyalogkakukkot, a flúgos futam csapatait vagy az ijedős dán dogot, Scooby-Doo-t és barátait. A legkisebbek pedig Thomasszal, a gőzmozdonnyal vagy később a Teletubbie-figurákkal nőttek fel.

A legnépszerűbb sorozatok évtizedeken át futottak és újultak meg, így sok korosztálynak jelentettek közös élményt. Még a felnőttek is újra kamasznak érezhették magukat, amikor gyerekeik mellé huppanva újranézhették kedves rajzfilmjeiket.

Mit gondoltok, miért szeretik a felnőttek időnként gyereknek érezni magukat? Miért ragaszkodnak a gyerekkori barátaikhoz, miért idézgetik fel egykori közös emlékeiket? Ha nem sejtitek a választ, kérdezzétek meg őket! Gondoljátok végig, mi veszik el, amikor a szülő már nem olvas mesét, nem néz együtt rajzfilmet felnőtt és gyerek, vagy nem játszik együtt apa és fia, anya és lánya!

Az egyik legismertebb rajzfilmfigurát sokan már nem is látták a képernyőn, akcióban, de hallottak róla, ismerik a nevét, azonnal rávágják, ha meglátják vicces ábrázatát: igen, ő Miki egér (Mickey Mouse, ejtsd: miki máusz), a legenda, aki már a televízió megjelenése előtt, 1928-ban megkezdte hódító útját a filmvásznon.

(A folytatás a nyári számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: