A szerk.

ÓRIÁSI APRÓNÉP

ÓRIÁSI APRÓNÉP

„Képesek akár testsúlyuk 50-szeresét is felemelni vagy éppen ellenfelüket megbénítani. Az internet alapjául szolgáló algoritmushoz hasonló eljárást már jóval a digitális forradalom előtt alkalmaztak. Rabszolgasorba taszíthatják a megtámadott közösség tagjait.”

Ezeket a sorokat olvasva mi jut eszedbe: szuperhősök vagy varázslók? Talán meglepődsz, de a hangyákról szól. A kis élőlényektől sokat tanulhatunk. Első ránézésre bonyolult összevisszaságnak tűnik a mozgásuk, pedig jól szervezett csapatmunkában működnek. Nem mindegy, milyen gyakran és hány másik hangyával találkoznak vagy milyen „illatösvényre” bukkannak a talajon. Az otthoni kamrában vagy a piknikkosár körül szorgosan tevékenykedő hangyákat kitűnő felderítők vezették nyomra, akik átfésülték a terepet és táplálékforrásra bukkanva átirányították dolgozóikat a célponthoz. Így rövid idő alatt a lehető legtöbb táplálékot tudják begyűjteni és mindig megtalálják a legrövidebb utat. Ezt a felderítőmunkát a mérnökök az idegen bolygókat feltérképező, egyszerű robotoknál akarják alkalmazni.

A legnagyobb ismert hangyakolónia kb. 2,7 négyzetkilométeren terül el és 300 millió egyedet foglal magába. Vannak hangyafajok, amelyek elpusztítják a termésre kártékony rovarokat és azok lárváit, így biológiai védelmezőként hasznosíthatóak. A hangyák harci technikája is figyelemreméltó: a potrohuk végéből spriccelő hangyasavval akár nagy távolságokra is képesek pontosan célozni. Ez az erős sav például a kék színű katángot vörösre festi.

Hangyákkal bárhol találkozhatsz, de képzeld el, milyen izgalmas lenne az osztálytársaiddal együtt megfigyelni őket, és közösen megbeszélni, mit láttok. Nem bonyolult hangyafarmot építeni és a hangyákat gondozni. Az ELENA program feladatain keresztül így lehet színesíteni az órai munkát. Legyen szó hangyákról, földigilisztákról vagy éppen kutyákról és farkasokról. Nincs szükség drága eszközökre, csak türelemre és odafigyelésre, hogy csodákat láss.

Ha kedvet kaptál, az alábbi honlapon további információkhoz jutsz:
elena-project.eu

Írd meg felfedezéseidet, rajzolj vagy készíts fényképeket, kisfilmet és küldd el a szerkesztőségbe 2016. november 11-ig!

A legügyesebb munkákat megjutalmazzuk!

Kapcsolódó segédanyagok: