A szerk.

NÉZZÜK EGYÜTT REMBRANDT VAN RIJN KÉPEIT!

NÉZZÜK EGYÜTT REMBRANDT VAN RIJN KÉPEIT!

A 17. században élt holland mestert leginkább az emberi arcon megjelenő érzelmek érdekelték. És erről nem csupán portréfestményei tanúskodnak.

Rembrandt sokgyermekes családban nevelkedett. Édesapja molnár, édesanyja egy pék lánya volt, viszonylag jó anyagi körülmények között éltek, és gondot fordítottak tehetséges fiuk taníttatására. A szülők tudósnak szánták, ezért Rembrandt a latin nyelvű iskolában tanult, majd szülővárosában, Leidenben járt egyetemre, de hamar megszakította tanulmányait. A festé-szet vonzotta, a szülők beleegyezésével jó nevű mesterektől tanult. Pár év alatt sikeres portréfestő lett, és a fővárosba, Amszterdamba költözött. Soha nem hagyta el szülőföldjét, de művészi látásmódjára hatottak más alkotók, elsősorban a holland közvetítéssel megismert itáliai mesterek. Rembrandt miatt nevezik a művészettörténészek a 17. századot holland aranykornak, vagy egyszerűen Rembrandt korának.

Bár jelentős vagyonra tett szert és komoly műgyűjteményt is létrehozott, élete vége felétönkrement: a drága műkincsekre és ritka nyomtatványokra az összes pénzét elköltötte, eladósodott, a házát és a gyűjteményét is elárverezték. Végül szegényen halt meg Amszterdamban.

Rembrandt – akár történelmi alakokat, akár saját kortársait festette – rendkívüli érzékkel jelenítette meg az emberek személyiségét. A Rembrandt-portrékat annyira élőnek érezzük, mintha megszólíthatnánk a ránk néző alakokat.

A poszteren látható kép, az Éjjeli őrjárat a művészettörténet egyik leghíresebb műve. A csoportképen a szereplők elrendezése szokatlan. Más korabeli csoportképek festésekor ügyeltek rá, hogy minden figura egyformán hangsúlyos és jól látható legyen, egyikük se vonzza jobban a tekintetet. Rembrandt viszont éppen ellenkezőleg: mozgalmas, nehezen követhető jelenetet festett, sok-sok szereplővel, és néhányukat erős fényhatásokkal kiemelte a tömegből. A képen az amszterdami lövészegylet készülődik a felvonulásra. Egy alak a fegyverét tisztogatja, egy másik az ég felé mutat a puskájával. A két központi férfialak mellett egy harmadik szereplőre esik erős fény, egy lány bújik meg a tömegben, de mi lehet a derekára kötve? És mit keres a lövészek között? Megtalálod a képen rejtőző kutyát?

A festmény számos kérdést vetett fel az évek során. Az Éjjeli őrjárat elnevezést az utókortól kapta. Az idők során bebarnult festék miatt ugyanis éjszakai jelenetnek látszott, de egy alaposabb restaurálás során eltávolították a rárakódott piszkot és a besötétedett lakkot. Fény derült rá, hogy a jelenet nem éjszakai, hanem nappali!

A hatalmas méretű festmény – a szereplők közel életnagyságúak – eredetileg még ennél is nagyobb volt. A lövészek épületébe készült, de a házat lebontották, és a festményt áthelyezték az amszterdami városházára. Itt azonban nem fért el, így a két széléről és a tetejéről is levágtak egy-egy darabot. Az eredeti kompozíciót csak korabeli vázlatrajzokból és más művészek másolataiból ismerjük. Az Éjjeli őrjáratot több támadás is érte, a múzeumban kétszer is megrongálták, egyszer savval öntötte le, a másik alkalommal késsel vágta meg egy látogató. Vajon miért tették?

A portrén Saskia, Rembrandt felesége látható. A kép a jellegzetes korabeli holland művészi látásmódot követi, sötét tónusú háttérből fénylik elő a szereplő. A vöröses hajú Saskia a művész több képéhez állt modellt, arca melegséget sugároz, a kép az élénk színek nélkül is meghitt hangulatú.

A harmadik képen egy malomról készült rajzot látunk. Rembrandt – más művészekhez hasonlóan – rengeteget rajzolt, nagyobb méretű festményeihez több vázlatot is készített. Az egyszerű, fekete-fehér rajz középpontjában a malom áll, a néhány vonallal pontosan megrajzolt szerkezet mintha éppen megmozdulna a szélben.

Kapcsolódó segédanyagok: