A szerk.

NÉZZÜK EGYÜTT PAUL CÉZANNE KÉPEIT!

NÉZZÜK EGYÜTT PAUL CÉZANNE KÉPEIT!

Felfedezted már, hogy geometriai formák a természetben – hegyek vagy falevelek rajzolatában – is megjelennek? Észrevetted, hogy a fagylalttölcsér kúpra hasonlít? Vagy hogy a legtöbb gyümölcs gömbölyded? Paul Cézanne (ejtsd: pól szezán) művészetében a körülöttünk lévő világot jól ismert formákra vezette vissza. Ezzel új szemléletmódot alakított ki és hagyományozott az őt követő művésznemzedékekre.

Paul Cézanne 1839-ben gazdag bankár családba született egy francia vidéki városban. Két lánytestvérével a helyi iskolába járt, hamar kitűnt rajztehetségével, de szigorú apja nem támogatta művészi pályáját. Iskolás korában kötött barátságot Zolával, a későbbi jelentős, ugyancsak stílusirányt teremtő íróval. Zola ösztökélte, hogy fessen, és az iskola befejezése után együtt költöztek Párizsba, a kor művész-fővárosába. Cézanne nagyrészt egyedül (autodidakta módon) tanult festeni, többször felvételizett a művészeti akadémiára, de elutasították. Az ifjú Paul, bár édesapjával nem ápolt felhőtlen viszonyt, egész életében támaszkodhatott a családjától örökölt vagyonra.

Korai festményeivel részt vett az első „Elutasítottak Szalonja” című kiállításon, ahol olyan újító művek szerepeltek, amelyek a hivatalos Párizsi Szalon hagyományos művészetet kedvelő zsűrijének nem feleltek meg. Párizsban találkozott és barátkozott össze Pissarróval (ejtsd: piszaró), az ő impresszionista képei nagy hatást gyakoroltak Cézanne-ra. Később évről évre együtt utaztak vidéki tájképfestő kirándulásokra, és kölcsönösen tanultak egymástól. Miután Cézanne vidékre, Dél-Franciaországba költözött, több impresszionista festő követte művészi kivonulását.

A korai festményeken a táj és az ember viszonyának megörökítésével kísérletezett, rendszerint sok képet készített ugyanarról a témáról. A környezetében fellelhető modellek – felesége, fia és a falubeliek – mellett leginkább csendéleteket és tájképeket festett. Impresszionista korszakában a pillanatnyi látvány festői megörökítésére törekedett – finom ecsetvonásokkal vitte fel a vászonra a különböző színárnyalatokat. Az egymás mellé kerülő színfoltokból harmonikus látvány lett, amelyeken azért felismerhetők a valóságelemek: a fa, az alma, az asztallap.

Élete vége felé visszatért szülővárosába, megbűvölten figyelte, újra és újra megfestette az ottani hegyvonulatot, a Mont Sainte-Victoire-t (ejtsd: mon szen viktoár). Egy nap éppen kint festett, amikor vihar támadt, az idősödő festő megfázott, és tüdőgyulladásban meghalt.

A poszteren látható gyümölcsös csendéleten jól érzékelhető Cézanne művészi kifejezésmódja. Híres mondása – „Egy almával fogom lenyűgözni Párizst” – arra is utal, hogy egyszerű témával, akár gyümölcsös csendélettel is lehet jelentőset alkotni. A képen több nézőpontot egyesít: mintha a cseresznyés tányérra kicsit felülről néznénk, míg a barackos tányér inkább szemből, rövidülésben látható.

A tájkép az előbb említett hegyvonulat egyik ábrázolása: az előtérben álló magas, karcsú fák mögött kecses viadukt tűnik fel. Természet és teremtett környezet összhangban van. A színek és a formák itt is egyenlő hangsúlyt kapnak. Nem emelhető ki egyetlen központi motívum, pusztán az elemek térbeli elhelyezkedése vezeti a néző tekintetét.

A harmadik kép társasági eseményt örökít meg. Elegáns szobában üldögél és kötöget az idősebb asszony, a fiatal lány pedig ragyogó fehér ruhában zongorázik. Az idilli jelenetet ellenpontozza a kontrasztos színárnyalatok használata. A lendületes ecsetvonásokkal megfestett háttér ellenére összhatásában a kép mégis nyugodt hangulatot áraszt. Szívesen leülnénk az üres fotelba zenét hallgatni.

Kapcsolódó segédanyagok: