A szerk.

NÉZZÜK EGYÜTT NATALJA GONCSAROVA KÉPEIT!

NÉZZÜK EGYÜTT NATALJA GONCSAROVA KÉPEIT!

Az otthoni környezet mindennap hat ránk. A szoba, a lakás, tágabb értelemben a környék, ahol élünk, meghatározza, hogy mit látunk a világból, milyen hangulatban telnek a napjaink. Ez a hatás a képzőművészek számára még fontosabb lehet, a környezetükben érzékelt tárgyak, növények vagy fényjátékok gyakran megjelennek alkotásaikban. Natalja Goncsarova orosz (nemesi származású) értelmiségi családba született, apja építész volt. A kislány tízéves korától egy neves moszkvai lánygimnáziumban tanult, ezután szobrász szakra vették fel a művészeti akadémiára 1901-ben. A tehetséges Natalja áttért a festészetre, és hamarosan kiállításokon szerepelt. Ebben az időszakban ismerkedett meg Mihail Larionov festőnövendékkel, aki egész életében meghatározó alkotótársa lett. Ekkoriban történt, hogy néhány művészhallgatót kizártak egy moszkvai portréfestő óráról, mert a modern európai festésmód felé fordultak. A kizárt ifjú művészek alapították meg az egyik első avantgárd orosz művészcsoportot, a Szamár farka néven. Az újító művészeti elvek szerint a hagyományos, valósághű festésmódot elavultnak tekintő csoport tagja volt Goncsarova és Larionov is. Első kiállításukat 1912-ben rendezték. Rövidesen feloszlott a csoport, mégis fontos szerepük lett az új irányzatok oroszországi megismertetésében. Elsősorban a kubizmus (szögletes geometrikus formákból építkező kifejezésmód) és a futurizmus (a „jövő művészete”, a gépek és a sebesség művészi megformálásáról híres irányzat) hatottak a Szamár farka tagjaira, köztük Goncsarovára is.

A fiatal művésznő a tízes évek elején először Svájcban próbált szerencsét, majd Párizsba, a korszak művészeti fővárosába költözött, és sikeres alkotóként élete hátralévő részében francia állampolgárként itt élt. A kísérletező művészek jellemzően többféle művészeti ágban is kipróbálták magukat. A festők például gyakran díszletet és jelmezt is terveztek színházi előadásokhoz. Natalja Goncsarova Gyagilev híres orosz balett-társulatának tervezett kubista jelmezeket és díszleteket. A Kék lovas nevű csoport egyik alapítója volt. A Német- és Oroszországból származó avantgárd művészek közül Vaszilij Kandinszkij képeivel már találkozhattál a Szitakötőben.

Az orosz népi díszítmények és a hagyományos szláv ikonok (orosz szentképek) inspirálták Goncsarova korai műveit. Alkotásainak különlegessége, hogy a futurista és kubista festésmódokat összehangolta hazájának jellegzetes motívumaival. A fejkendős parasztlányokat ábrázoló képen Goncsarova egy orosz népi körtáncot jelenít meg. A táncoló lányok meleg színekkel festett ruháit kiemeli a mély zöld háttér. Ezen a képen még alig érzékelhető a későbbi művek dinamizmusa, a festmény inkább csendes nyugalmat sugároz.

A biciklista című képen láthatod, hogyan ábrázolja a művész a mozgásban lévő kerékpárt. Mintha a kerekek egyhelyben állnának, a biciklista a nyeregben viszont látványosan mozgatja a lábát a pedálon. A mozgás egymást követő fázisait rögzítő festésmód a futuristák találmánya. Goncsarova egyik leghíresebb képén jól érzékelhető a futurista újdonság-éhség és sebességimádat: a köves úton száguldó biciklista mögött feltűnik a reklámokkal tarkított modern városkép. Oroszul a kalap, a selyem és a cérna szavak olvashatók a falakon, ami utal a művész textilekhez, jelmeztervezéshez fűződő vonzalmára.

A harmadik, Macskák című kép a rayonizmus jellegzetes festésmódjában készült. Goncsarova és Larionov dolgozta ki ezt a stílust, miután meghallgatták a Moszkvában turnézó olasz futurista, Filippo Tommaso Marinetti előadását. Az elvont festésmód lényege, hogy a tárgyakról visszaverődő fényt (ray: fénysugár) teszi láthatóvá. Bár a két játszadozó macska nem könnyen kivehető a képen, a mozgásuk lendülete érzékelhető a festett fényhatásokból. Te megtalálod a két állatot?

(A folytatás az őszi számban és a letölthető pdf-ben olvasható.)

Kapcsolódó segédanyagok: