A szerk.

NÉZZÜK EGYÜTT LEONARDO DA VINCI KÉPEIT!

NÉZZÜK EGYÜTT LEONARDO DA VINCI KÉPEIT!

A képzőművészek gyakran kipróbálják magukat festésben, rajzolásban, szobrot alkotnak, vagy akár kirándulnak a költészet vidékére és verset írnak. Van néhány művész, aki a többféle művészeti ág mellett más területeken is dolgozott, például tanár vagy mérnök volt. Leonardo da Vinci (1452–1519) egyszerre volt festőművész, feltaláló, építész és tudós, érdekelte a csillagászat, a zene és az irodalom mellett az orvostudomány is. A történelemben „reneszánsz emberként” tartják számon, aki annyiféle eredetit és maradandót alkotott, mintha egyszerre több életet élt volna.

A reneszánsz idején az antik (ókori) kultúra újrafelfedezése tartotta lázban a művészeket. A tudomány és a művészet nem vált szét élesen egymástól, a világ működésének megismerése vezette a művészeket és a tudósokat, ki-ki a maga módján állt a kérdéshez. A tudós és a művész megközelítése alapvetően közös: alapos megfigyeléssel kerülnek közel a témához, legyen az a csillagok mozgása vagy a vágtázó ló lerajzolása. Leonardo egyszerre rögzítette a látványt mesteri fokon és kutatta a mögöttes jelenségeket. Műveiből és a találmányaiból kirajzolódó gondolkodásmódja máig inspirálja az embereket világszerte.

Meglepő, de az itáliai Vinci városka környékéről származó Leonardo nem járt iskolába, számolni, írni és olvasni otthon tanult. Korán kiderült róla, hogy tehetséges a rajzolásban, apja a neves művész, Andrea del Verrocchio (ejtsd: verokkió) mester műhelyébe adta tanoncnak, ahol hamar belejött a mesterségbe. Gyerekkora óta szerette az állatokat, úgy mesélik, hogy megvettállatokat a piacon, hogy aztán szabadon engedje azokat. Vegetáriánus volt, nem evett húst, ami a korszakban igencsak szokatlannak számított.

Leonardo csakhamar elismert festő lett Firenzében, a szobrászatban is jeleskedett, építészként és feltalálóként is maradandót alkotott. Többek között ő dolgozta ki a helikopter és az ejtőernyő korai változatát.Érdekesség, hogy 1485-ben még Mátyás királlyal is találkozott, a milánói dózse diplomáciai küldötteként.

Balkezes volt, de jobb kézzel is tudott rajzolni, a jegyzeteit jobbról balra írta, feltételezhető, hogy az ötleteit így akarta titokban tartani – pedig elég jól olvashatóak. Leonardót elbűvölte az emberi test működése, az érhálózat, a szem és az agy felépítése, a szervek és szövetek tulajdonságait kutatta. Sőt, még a magzat fejlődését is megörökítette az anyaméhben. Ezek a vázlatok tudományos érdeklődését bizonyítják. Vázlatokat készített nagyobb festményeihez is.

Az első képen profilból látható idős férfi arcáról készült rajz is valószínűleg egy vázlat részlete. Nem a szépség, a tökéletesség vonzotta, inkább az emberi élet múlékonyságát, az öregedő arc változásait akarta érzékeltetni. Jól látszik az arcizmok működése, a mimika, ahogy az érzelmek „kiülnek az arcra”.

Leonardo rajzain érezhető a növények és az állatvilág iránti érdeklődése is. Kutyákról, lovakról, majmokról és békákról is készített rajzokat, összehasonlította szervezetüket az emberi testtel. A második képen látható mozgás rögzítése igen bonyolult folyamat, több rajzán foglalkozott vele. Hogyan rögzíthette a ló zabolátlan mozgását? Akkoriban csak a megfigyeléseire hagyatkozhatott, nem volt fényképezőgép vagy filmfelvevő kamera. Vajon mennyi ideig nézte a vágtató lovat, amíg le tudta rajzolni?

A poszteren látható rajzon az emberi testben az izmok és a csontok felépítését ábrázolta, és felismerhetőek a tükörírással készített jegyzetek is. A lábizmok és a porcok, idegek kapcsolata lenyűgöző részletességgel jelenik meg a képen, mintha egy anatómiai szakkönyvet lapoznánk. Elképesztő mennyiségű ismeretet zsúfolt össze a lapokon.

Ezek a rajzok és feljegyzések az utókor számára különlegesen értékesek, mert érzékelhetővé teszik, hogyan dolgozik a tudós, ha egyben művész is.

 

Kapcsolódó segédanyagok: