A szerk.

NÉZZÜK EGYÜTT JAN VERMEER KÉPEIT!

NÉZZÜK EGYÜTT JAN VERMEER KÉPEIT!

Talán te is észrevetted már, milyen jó érzés otthon lenni valahol. A megszokott tárgyak, bútorok közelsége, az ismerős berendezés mind hozzájárul az otthonos biztonságérzethez. Néhány művész, így Jan Vermeer (ejtsd: vermír) festményei is meghitt nyugalmat sugároznak.

Jan Vermeer az 1600-as években élt Hollandiában. Édesapja, fia tehetségét látva szívesen fizetett a drága festőiskoláért. Hollandia akkor fontos szerepet töltött be a tengeri kereskedelemben, és a vagyonos hollandok sok pénzt áldoztak a művészetre. Vermeer évente csak néhány képet festett, de el tudta tartani népes családját (15 gyereke született).

Alig húsz évet ölel fel festői pályafutása, és sokáig dolgozott egy-egy művén. A fennmaradt festményeken többnyire nőket látunk. A békés otthoni jeleneteket ábrázoló képeken hétköznapi emberek végzik megszokott teendőiket (valaki tejet önt vagy levelet olvas). A (női) szolgáló a polgárcsalád otthoni terében megszokott volt, a Vermeer-képeken a fényhatás különös meghittséget teremt alakjuk köré. A művészettörténészek zsánerképeknek nevezik a festményeket, ahol nem a szereplők egyénisége, hanem a környezet hangulata fontos.

A poszteren látható festmény talán ismerős, a Lány gyöngyfülbevalóval az egyik leghíresebb európai kép, találkozhattál vele plakáton, könyvborítón, filmen, sőt táskán vagy szalvétán is. A kép Vermeer kevés arcképének egyike, feltételezések szerint a festő legidősebb lányát (vagy a mecénásának lányát) örökítette meg. A tizenhárom év körüli lány ártatlan szépsége a sötét háttérből kibontakozó fény hatására teljesedik ki. Mintha éppen megszólították volna, és szóra nyitná száját, hogy válaszoljon. Turbánt visel, ami nem megszokott, inkább egzotikus, ismeretlen tájakra emlékeztető fantáziaelem. Ahogy a csillogó gyöngyfülbevaló is. De igazán emlékezetessé a lány szépsége és a különleges fény-árnyék hatások teszik a portrét.

A Festészet allegóriája vagy a Festő a műtermében címen ismert kis képen részletgazdag szobabelsőt látunk, ahol a modellel szemben éppen alkot a festő. Az alkotást Vermeer a festőcéhnek festette ajándékba, aminek elnöke volt, így a kép a festészet művészi nagyságát is jelképezi. A tekintetet a kép előterében, a bal oldalon súlyos, barokkosan díszített drapéria vezeti a középpont felé, ahol a modell áll. A háttérben, a modell mögött Hollandia térképe függ a falon, a nézőnek háttal ülő festő pedig a vászon felé fordulva dolgozik: már elkezdte a képet. Elemzők szerint a festőt Vermeer önmagáról mintázta. A modell előtt az asztalon a többi művészeti ágat jelképező tárgyak fekszenek: gipszöntvény (szobrászat), nyomtatott lapok (könyvnyomtatás) és szövött anyag (iparművészet). A modell kezében trombita (zene) és könyv (irodalom), fején babérkoszorú, ez alapján ő Clio, a történelmet megszemélyesítő múzsa.

A másik képen is nőt látunk: a pazar kék szoknyában tejet öntő lány ablaknál áll, a feladatára figyel. A művészettörténészek szerint kenyérfelfújtat készít (tojással összekevert kenyérdarabokat tűzálló tálba tesz, tejjel önti le és megsüti). A ruhája különleges kék árnyalatát a korban ismert, de drágán beszerezhető lapis lazuli ásványból nyert festék adja. Vermeer itt a zsánerképek korában is szokatlan megoldást választott: egész alakos portrén örökítette meg a hétköznapi tevékenységet végző szolgálót.

Kapcsolódó segédanyagok: