A szerk.

NÉZZÜK EGYÜTT HENRI MATISSE KÉPEIT!

NÉZZÜK EGYÜTT HENRI MATISSE KÉPEIT!

A modern festőművész szabadon kísérletezhet a színekkel, formákkal, technikákkal. Akár papírfecnikből is készíthet remekművet, vagy kikeverhet sosem látott színárnyalatokat. Henri Matisse [ejtsd: anri matisz] alkotásait is a művészi szabadság tette különlegessé, nem félt újdonságokat kipróbálni, eltérni a megszokottól.

Henri Matisse 1869-ben jómódú családba született egy francia iparvárosban. Jogi egyetemre járt, de tanulmányai közben egyre erősebb meggyőződése lett, hogy a festéssel kell foglalkoznia. Húszévesen anyjától kapott egy doboz festéket. „Ahogy a kezemben tartottam a dobozt, tudtam, hogy ez az életem” – emlékezett a fordulatra. Anyja arra is biztatta, hogy bátran térjen el a művészet szabályaitól, hallgasson inkább az érzelmeire. Henri Párizsba költözött, hogy festészetet tanuljon, évekig járt magán festőtanárhoz, mert a Képzőművészeti Akadémiára csak huszonöt éves korában vették fel. Mestere Gustave Moreau [ejtsd: gusztáv moró], a korban elismert szimbolista művész volt (a görög szimbólum szó jelképet jelent, a szimbolista irányzat képviselői elvont dolgokat, fogalmakat jelenítettek meg a látható világ formáival). Matisse sokat tanult tőle a színek hatásairól és a formák térbeli szerepéről. Tanulmányai és utazásai során megismerkedett az impresszionizmussal (a pillanatnyi látvány keltette benyomásokat rögzítő festésmódról már olvashattál ebben a rovatban). Elhagyta a halvány földszíneket és élénk árnyalatokkal festett. Matisse és néhány festőbarátja olyannyira erőteljes színeket használtak, hogy a képeiket látva a hozzáértők „vadak”-nak nevezték a stílus művelőit. „A színek mestere”-ként ismertté vált Matisse saját világú remekműveket festett ebben az időszakban, de pár évvel később másfajta festésmóddal kísérletezett. Egész pályája során a Földközi-tenger közeli világ ragyogó színeit használta, de érdeklődése egyre erőteljesebben fordult a belső terek felé. Szobabelsőket, portrékat festett – persze élénk színekkel. Szívesen kísérletezett különböző technikákkal, például papírdarabokból készített kollázsokat. A festmények, nyomatok és szobrok mellett ezekben a kései műveiben is érvényesítette a merész vonalvezetés és a lágy formák egyesítését.

Az első képen hagyományos beállítást látunk, a festő egy díszes asztalkán lévő különleges üvegedényt örökít meg, négy aranyhallal. Matisse tíz képet készített az állatokról különböző formájú akváriumokban. Feltehetően egy marokkói utazása során figyelt fel az aranyhalakra. Észak-Afrikában kedvelt díszállatnak számítottak az Európában még ritkán látott halak. Az aranyhalak szikrázó pikkelyei kiváló festői témát kínáltak.

„A művész… ne másolja le a falakat vagy az asztalon lévő tárgyakat, mindenekelőtt olyan színhatást kell választania, ami tükrözi az érzelmeit”. Vörös műterem című képén a műterem részlete látható, gondosan megválasztott tárgyak sokaságával. A mindent elöntő vörös (velencei vörös a szín neve) álomszerűvé varázsolja a teret. A bútorok beleolvadnak a falba, mégis van mélysége a térnek. Vajon mitől?

A poszteren látható A lila kabátos nő című képen is élénkek a színek, sőt, minden felület, anyag, textúra másképpen mintás. A sokféleség mozgalmassá teszi a félig fekvő nő képét, a tobzódó színek és minták mégis harmonikusak: kiegészítik egymást.

 

 

Kapcsolódó segédanyagok: