A szerk.

NÉZZÜK EGYÜTT BENE GÉZA KÉPEIT!

NÉZZÜK EGYÜTT BENE GÉZA KÉPEIT!

Bene Géza már gyerekkorában jól rajzolt, tízévesen első díjat nyert egy németországi gyerekrajz kiállításon. Hosszú rajztanári pályája során rengeteg gyereket tanított. Édesapja vasutas volt, így ő ingyen vonatozhatott. Szeretett utazni, fiatalon bejárta egész Európát, múzeumokban, képtárakban ismerkedett a művészettel.
A Bene család Iglón, a mai Szlovákia területén élt. Ebben a városban volt gyógyszertára Csontváry Kosztka Tivadarnak is, aki később feladta patikusi állását, hogy festőművész legyen. Ez a történet is ösztönözte Bene Gézát, hogy saját utat keressen.

Harcolt az első világháborúban, s ez testileg-lelkileg megviselte. Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán végzett Vaszary János festőművész tanítványaként. Míg tanult, egy pékségben dolgozott, hogy eltartsa magát. A főváros környéki erdők, tájak korán megjelentek művein. Szentendréhez is kötődött, a város – mint annyi 20. századi alkotót – őt is megihlette, de a híres művésztelepen kívül, önállóan alkotott. A külvá-rosok világa is gyakori témája: a falusias utcák, a gyártelepek és kertvárosi részletek. Meglátta a szépséget vagy inkább a szerethető, együttérzést keltő motívumokat a szegényebb környezetben is.

Bene Géza csendes, visszahúzódó természet volt, magányosan dolgozott, és élete végéig odaadóan tanított. Magyarországon elsőként szervezett gyermekrajz-kiállítást tanítványai műveiből. A pezsgő fővárosi kulturális életben több újító művészcsoporttal is kapcsolatba került: a Képzőművészek Új Társasága (KÚT) és az Új Művészek Egyesületének tagjaival is közös kiállításokon szerepelt. Színgazdag képein a vetett árnyékok és a körvonalak hatásaival kísérletezett. A második világháború alatt nem volt pénze olajfestékre, ezért színes tinta- és tusrajzokat, akvarelleket készített. Festményein egyre jellemzőbbek az erős kontúrok. A második világháború után készült művein elvontabb formákat látunk – vonzódott az éppen tiltottnak számító absztrakcióhoz.

(A folytatás a tavaszi számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: