Z. Karvalics László

NAGYMAMÁK MINDENÜTT

2014/26

NAGYMAMÁK MINDENÜTT

– Ügyetlen vagy!

Elszúrod!

Nem fog sikerülni (majd pont neked…)!

Nem érdemes erőltetni!

Ki szereti, ha ilyesmit mondanak neki?

Hát senki.

Ilyenkor nemcsak a gyerekek, még a felnőttek is lelombozódnak. Elpárolog az önbizalmunk. Kedvünket vesztjük. Kételkedünk magunkban. Teljesítményünk visszaesik, többször hibázunk, könnyebben elfáradunk. Egyre inkább magunkba fordulunk.

De ha ezt halljuk a hátunk mögül:

Milyen jól megy ez neked!

Nem is gondoltam, hogy ennyire ügyes vagy!

Nekem ez biztos nem ment volna!

Látszik, hogy még ennél is többre vagy képes!

Az ilyen dicséret mindenkinek jól esik. Gyorsabban lélegzünk, arcunk kipirul, a szívünk sebesebben ver. Jóleső sugárzás indul el a gyomrunkból. Büszkék vagyunk, pompásan érezzük magunkat a bőrünkben, és már várjuk a következő, még nagyobb kihívást. Nyitottabbak leszünk mások tevékenységére is.

Ilyen egyszerű lenne? Ekkora különbséget jelent, hogy fitymálóan vagy dicsérő szavakkal fordul felénk a környezetünk: szülő, barát, tanár, edző?

Úgy tűnik, igen. A visszajelzés olyan, mint az ennivaló: ha finom és friss, erőt és egészséget ad, ha romlott és rossz ízű, folyamatos hascsikarást és rossz közérzetet okoz.

Egy kiváló indiai oktatási szakember nagymama-módszernek nevezi, amikor olyan felnőttek segítik elismerő szavakkal, apró megerősítésekkel a gyerekeket, akik nem is értenek ahhoz, amivel a gyerekek éppen foglalkoznak. Elég sok ilyen van, gondoljatok csak a számítógépes játékokra, amelyeket egyedül ti ismertek, az idősebb családtagok nem. A képszerkesztő és fájlmegosztó trükkökre, okostelefon-varázslatokra, rafinált alkalmazások telepítésére. Előfordult már, hogy Te tanítottál meg valamit a felnőtteknek?

A módszernek jó nevet sikerült adni: a nagymamáktól legtöbbször feltétel nélküli elfogadást, szeretetet, támogatást, lelkesítést kapunk. De gondoltátok volna, hogy az emberiség történetében viszonylag friss fejlemény, hogy vannak egyáltalán nagymamák? A kőkori ember átlag életkora sokáig olyan alacsony volt, hogy mire egy gyerek felnőtt, a nagyszülei rendszerint már nem éltek. Nagyjából 40 ezer évvel ezelőtt, a szerencsés adottságoknak köszönhetően megnőtt az emberek életideje, és a régészek úgy vélik, ettől nagyon sok minden megváltozott. (Gondold csak végig, miben és miért lehetnek mások a közösségek, amelyben idősebbek is élnek!) A fiatal szülőknek több ideje és energiája maradt az élelemszerzésre, ha addig az idősebbek a gyerekekkel foglalkoztak: figyeltek rájuk, hogy bajuk ne essen, segítették őket, hogy mindenfélét kipróbáljanak, és sokat meséltek a világról.

Ha hiszitek, ha nem, a tudósok mindezt nagymama-hipotézisnek nevezték el. (A hipotézis olyan feltételezés, ami nagyon valószínűnek tűnik, de nem biztos, hogy igaz.) Itt az idő, hogy más szemmel tekintsünk a nagymamákra.

De mi lesz a nagypapákkal?

Kapcsolódó segédanyagok: