Jólesz György

MEMÓRIAZAVAR

MEMÓRIAZAVAR

Emlékszik még valaki Pataki Zsuzsára? Nem? Pedig ez a történet éppen az emlékezetről szól. Na, akkor mondom: Pataki Zsuzsa tündér volt, Tódor, a jóságos varázsló sírig hű szerelme. Akadnak azonban gonosz varázslók is. Ilyen volt Húross, akinek szintén nagyon tetszett Zsuzsi, de mert hiába, irigységből belevarázsolta atündért egy készülékbe, amely aztán Tódor GPS-e lett. Zsuzsa nem jöhetett ki többé a készülékből, de elkísérte Tódort minden útján, ahová autóval ment. Tódor siratta az eleven tündért, de boldog volt, hogy legalább a hangja vele maradt.

Hanem egy idő után a hang rossz javaslatokat tett. Eleinte csak rosszul mérte fel egy-egy út hosszát, így hol hosszabb, hol rövidebb ideig tartott. Ha rövidebb ideig, akkor Tódor hamarabb odaért, és várnia kellett. Ha hosszabb ideig tartott, akkor meg elkésett.

Később tovább romlott a helyzet. Zsuzsi olykor autópályára irányította Tódort, holott nem volt érvényes matricája. Máskor meg zsákutcákba vezette, vagy azt mondta, kanyarodjon erre vagy arra, amikor kilométereken át nem volt semmi leágazás, ahová kanyarodni lehetett volna.

Ez így nem mehet tovább, gondolta Tódor. Elvitte a GPS-t egy szakszervízbe, ahol azt mondták, frissíteni kell a memóriát. A szerelmes varázsló kicsit aggódott, hogy mi lesz, ha belekotornak imádott tündére memóriájába, és elfelejti Tódort mindenestül, de azért belevágott.

A frissítés eleinte sikeresnek bizonyult. Zsuzsi ismerte a legújabb körforgalmakat és kerülő gyűrűket, tudta, melyik utat bővítették többsávosra, tisztában volt a sebességkorlátozások helyével. De aztán az egész kínlódás kezdődött elölről. És a tündér, mintha restellte volna, hogy mennyit hibázik, egyre erőtlenebb hangon, egyre halványuló kijelzővel közölte javaslatait. Már olyan is előfordult, hogy Tódor rámordult szerelmére: „Mit mondasz? Nem értem, ne motyogj már, légy szíves!”.

(A folytatás a nyári számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: