Marcu András

A VIRÁGOK ÉS A MÉHEK

A VIRÁGOK ÉS A MÉHEK

A virágok és a méhek függnek egymástól: a virágoknak szüksége van a méhekre a beporzáshoz, a méhek pedig a virágok nektárjával és pollenjével táplálkoznak.

A legelső növények a vízben élő algák voltak, amelyek több mint 1 milliárd éve jelentek meg a Földön. Az algák a sejtjeik osztódásával vagy leválással szaporodtak. A szárazföldi növények az algák leszármazottai, és körülbelül 480 millió évvel ezelőtt jelentek meg. Az első szárazföldi növények közé tartoztak az őscserjék, a mohák, a harasztok, a páfrányok és a páfrányfenyők. Ezek a növények spórákkal szaporodtak, viráguk nem volt.

Az első magvas növények mintegy 360 millió éve bukkantak fel. Virágok még itt sem voltak, mivel ezek a növények csak magokat termeltek. A magvas növények két csoportra oszthatók: a nyitvatermőkre és a zárvatermőkre.

A nyitvatermők magvai nyitott termőleveleken fejlődnek. Ezek közé tartoznak például a fenyők, a ciprusok, a tiszafák és a páfrányfenyők. A megporzásukat a szél vagy a víz végzi.

A zárvatermőknek a magjai viszont zárt magházban fejlődnek ki. Ezek közé tartoznak például a liliomok, a rózsák, a tulipánok, a füvek és a gabonák. A zárvatermők magokkal és termésekkel szaporodnak. A beporzásukat rovarok (többek között méhek), madarak, denevérek vagy más állatok végzik.

A tudósok szerint a legkorábbi virág-fosszíliák (ősi maradványok) körülbelül 140 millió évesek, míg a legősibb méhfosszíliák csak 100 millió évesek. Tehát a virágok már virágoztak, mielőtt a méhek megjelentek.

De vajon mi porozta be a virágokat, ha nem voltak méhek? Más rovarok, madarak, denevérek, sőt a szél és a víz is segíthette a beporzást.

A virágok és a méhek közötti kapcsolat nemcsak a beporzásra és a táplálkozásra korlátozódik, hanem a szín- és illatanyagokra, a virág alakjára és a virágzás időzítésére is kihat. A virágok és a méhek egymáshoz alkalmazkodtak, hogy minél hatékonyabban kommunikáljanak és együttműködjenek. A virágok például olyan színeket és mintákat hoznak létre, amelyek a méhek számára vonzóak és irányítóak, míg a méhek olyan érzékszerveket fejlesztettek ki, amelyek segítik őket a virágok felismerésében és megkülönböztetésében.

A virágok alakja és szerkezete is befolyásolja a méhek beporzó tevékenységét, mivel bizonyos virágok csak bizonyos méhek számára hozzáférhetőek vagy kényelmesek. A virágzás időzítése is összehangolt a méhek életciklusával és aktivitásával, hogy a virágok akkor nyíljanak, amikor a legtöbb méh keresi a nektárt és a pollent.

A virágok és a méhek közötti kapcsolat nemcsak előnyös, néha kockázatos is mindkét fél számára. A virágoknak veszélyeztetniük kell a magházukat és a magjaikat, hogy a méhek hozzáférjenek a nektárhoz és a pollenhez, és el kell viselniük a méhek okozta sérüléseket és fertőzéseket. A méheket ragadozók, élősködők, betegségek és a mérgek fenyegetik, amikor a virágokat látogatják. Néhány virág például csapdákat, tüskéket, ragacsot vagy mérgező anyagokat használ, hogy megvédje magát a méhektől, vagy hogy rávegye őket a beporzásra.
Néhány méh pedig trükköket, csalást vagy erőszakot alkalmaz, hogy megszerezze a virágok nektárját és pollenjét anélkül, hogy beporozná azokat.

A méheknek több mint 20 000 faja van a világon, de sajnos, sokuk veszélyeztetett a természetes élőhelyek elvesztése és az éghajlatváltozás miatt.

Pedig a méhek nagyon fontos szerepet játszanak a világ élelmezésében. Egyes növények erősen függnek a méhektől, például az áfonya, amely 90%-ban a méhek beporzására szorul. Néhány más étel is a méheknek köszönhetően kerül az asztalunkra, például az alma, a tőzegáfonya, a dinnye és a brokkoli.

Egy méh csak egy tizenketted teáskanálnyi mézet készít egész életén át. Gondold el, hány ezer méh munkája szükséges egyetlen üveg méz elkészítéséhez!

Kapcsolódó segédanyagok: