Makó Ágnes

SZOTYI, AZ ŰRUTAZÓ

SZOTYI, AZ ŰRUTAZÓ

Szotyi élete egy napraforgótáblán kezdődött, aranysárga szirmú virágok tengerében. Sok-sok magtestvérével együtt nagyra nőtt napraforgó anyukája tányérjában nőtt fel. Igyekezett annyit tanulni, amennyit csak lehetett, mert szeretett volna utazni, világot látni. A többi napraforgómag el is nevezte Szotyinak, hiszen mindig arról ábrándozott, hogy ha megpörkölik és megsózzák, zacskóba kerülve, szotyolaként eljuthat a messzi nagyváros élelmiszerüzletébe.

Amikor betakarították a napraforgót, Szotyi is felkerült a teherautóra, ami a gyárba szállította a magokat. Útközben boldogan nézegette a szántóföldeket és az autópályát, de amikor befordultak a gyár udvarára, eszébe jutott, hogy ha érdekes is lenne élelmiszerként a nagyvárosba kerülni, sokáig nem élvezhetné a forgatagot, mert valaki megvenné a boltban és elropogtatná. Szotyi megrémült a gondolatra, és eldöntötte, hogy nem hagyja magát megpörkölni, hanem megszökik, amint tud.

A teherautó hatalmas szállítószalagra öntötte rakományát, ami a pörkölőüzembe vitte a napraforgómagokat. Szotyi összeszedte minden bátorságát, és leugrott a szállítószalagról. Nagy, fehér dobozba esett, de meg sem tudta nézni, hova került, mert valaki felkapta a dobozt és elindult vele. Szotyi ide-oda gurult a doboz alján. A dobozt cipelő alak átvágott a gyár udvarán, bement egy épületbe, felment a lépcsőn, és egy emeleti iroda asztalára tette a dobozt. Szotyi meglepődve látta, hogy sokféle mag között üldögél, szőlőmagok, rizsszemek és salátamagvak társaságában. Beszédbe elegyedett velük, így megtudta, hogy a doboz egy tudósé, aki a növények életét kutatja. Szotyi örült, hogy ilyen érdekes társaságba keveredett. Hát még milyen boldog lett, amikor kiderült, hogy a tudós a magokat különleges kutatási célra válogatta össze! Szotyi társaival együtt a Nemzetközi Űrállomásra kerül majd, ami négyszáz kilométer magasságban kering Föld körüli pályán, és tudományos kísérleteket végeznek rajta.

A felkészülés során a magvak az űrhajósokhoz hasonlóan gyakorolták a súlytalanságban lebegést, a forgást és a zuhanást. Szotyi minden gyakorlatra elsőként jelentkezett, hogy gyorsan túl legyen rajta, és ne lássa a többiek sápadt arcát. A végén rizs-, rukkola- és salátamag kollégáival együtt elindult a világűrbe. A lépcsőről integettek az összegyűlt tömegnek, majd beszálltak az űrsiklóba. A kilövéskor minden rázkódott, Szotyi erősen belenyomódott az utazótartályába, de a felkészülés során már érzett ilyet, ezért nem ijedt meg. Nemsokára már az űrben száguldott velük az űrsikló, az ablakból látták a Földet, ami egyre kisebb lett, ahogy távolodtak.

Az űrállomáson Szotyit kis kapszulába ültették, és az ott dolgozó űrhajósok gondozták, öntözték. A kis mag az ablakból figyelte a távoli Földet, és koncentrált, hogy kihozza magából mindazt, ami megbújt benne. Sok-sok dolgos nap telt el, mire gyökeret eresztett. A világűrben nagyon kell figyelni, hogy merre van a lefelé, azaz a gyökerek helyes iránya. Amikor Szotyi kicsírázott, az űrhajósok körbeállták és megcsodálták. Néhány hét alatt kis leveleket növesztett és virágba borult. Napraforgóvirág azelőtt még soha nem nyílt ki az űrben, így híressé vált a tudományos világban.

Szotyi sok kis mag-gyereke szépen megérett virágja közepén, és lassacskán kipotyogtak a tányérból. Egy részük visszautazott a Földre, ahol a tudósok megvizsgálták és elültették őket, hogy megtudják, a világűrben jellemző erős sugárzás hogyan hat a magokra. A mag-gyerekek között talán olyan is lesz, aki még Szotyinál is messzebbre jut el. Néhányan igazi kalandorokként újabb űrprogramba jelentkeztek, és ha minden jól megy, őket a Holdon fogják elültetni egy kísérleti dobozba, 384 400 kilométerre a Földtől.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: