Victor András

LEMERÜLT

2017/39

LEMERÜLT

„Bocsi, lemerült a telóm” – halljuk gyakran a mentegetőzést, hogy miért nem hívott vissza valaki. De vajon tudjuk-e, hogyan működik a telefonban lévő aksi, lemerüléskor mi változik
meg benne, és hogy mit tölt bele a konnektorba dugott töltő?

Kezdjük az aksinak becézett akkumulátorral! Maga a szó azt jelenti, hogy ’felhalmozó’. Találó név, hiszen valóban összegyűjti, felhalmozza és tárolja az energiát, amelyet beletöltünk. A legtöbb mobilban ma Li-ion akkumulátor van. A Li rövidítés a lítium nevű különleges fémet jelöli. Amikor az akku működik, a lítium-atomok változása szabaddá tesz milliárdnyi, az atomoknál is sokkal kisebb, elektromos töltésű részecskét – elektront –, amelyek áramlását áramnak nevezzük. De amikor már minden lítium-ion átalakult, az aksi leáll. Lemerült.

Mit csinál a töltő? A konnektorból elektromos áramot vezet az akkuba. Előtte azonban töredékére csökkenti a hálózati áram feszültségét. Ez fontos, mert a nagy feszültség tönkretenné az akkut; akár fel is robbanhatna. (Biztos hallottál már a hírekben mobiltelefonok felrobbanásáról. Ennek mindig az volt az oka, hogy – gyári hiba miatt – az akku túlmelegedett, szétnyílt, levegőt kapott, s a benne lévő lítium meggyulladt.) Az aksiba bevezetett áram hatására megfordul a lítiumatomok változása. Visszaalakulnak kezdeti állapotukba, s így a folyamat – a körforgás – kezdődhet elölről.

(A folytatás az őszi számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: