Szabó Csaba

LELEMÉNYES LELETEK

2020-50

LELEMÉNYES LELETEK

Eltévedt a barlangász, nem lelte a kiutat, mert a zsineg, amit maga után húzott, rövid is volt, el is szakadt, így már nem mutatta a visszautat, hiába szögezte a barlang bejáratához.

Kénytelen volt a barlanglakókat faggatni, hátha azok segítenek. Kérdezte a leletet:

– Lelet! Nem tudod, merre lehet kijutni innen?

– Honnan tudnám? Több millió éve itt heverek mozdulatlanul! Arra sem emlékszem, hogyan kerültem ide! Ha tehetném, már régen megmutattam volna magam a világnak!

 

 

– És nem tudsz valakit, aki segítene? Ha kijutok, visszajövök érted a régésszel!

– Talán a rajzaim! Itt jobbra fordulsz, és úgy száz lépésre felfelé megtalálod őket!

A barlangász megfogadta a lelet tanácsát és megkereste a rajzait. Tényleg száz lépésre találta őket, a barlang falára vésve.

– Barlangrajzok! Nem tudjátok, merre találom a kiutat?

– Honnan tudnánk? Sosem hagytuk el a barlangot, na meg aztán amúgy is csak a lelet vadászatait mutogatjuk itt, és eddig még nem volt közönségünk rajtad kívül!

– Ha segítetek kijutni innen, én is segítek, hogy legyen közönségetek!

– Talán a mamut! Fordulj balra, és tégy kétszáz lépést felfelé! Ott heverészik szerencsétlen egymagában, talán még örül is neked.

A barlangász megkereste a mamutot, aki ugyan megpróbált elbújni előle, de olyan nagy volt, hogy így is megtalálta.

– Ne félj tőlem, mamut, nem bántalak, csak a kiutat keresem! Nem tudod, merre találom?

– Honnan tudnám? A lelet vonszolt ide akaratom ellenére, hogy utána felfirkálja a falra, ahogy csapdába csalt! Szívesen kimennék én is a friss levegőre, de túl szűkek a járatok.

– Nem tudsz valakit, aki segítene? Ha kijutok, visszajövök érted a régésszel, és a friss levegőre viszünk!

– Van egy denevér, néha ellátogat ide. Ha szerencséd van, megtalálod. Háromszáz lépést menj egyenesen előre! Ott szokott a plafonon csüngeni, nem is értem, miért nem szállt még a fejébe a vér.

A barlangász megfogadta a mamut tanácsát is, és háromszáz lépés múlva megkönnyebbülten látta, hogy a denevér valóban a barlang tetején függ, de nem akarta zavarni, mert a bőregér épp aludt. A barlangász régész barátjához sietett, hogy segítsen neki a felszínre hozni a leletet, a mamutot, és közönséget is szereztek a barlangrajzoknak. Így vált a lelet, a mamut és a barlang fala világhírűvé.

Most már boldogan éltek, pedig már több tízezer éve, hogy meghaltak.

Mesemondó | Horgas Judit

Hangos Szitakötő

Kapcsolódó segédanyagok: