Kovács Zoltán Tibor

SÁRKÁNYMENTES ÖVEZET

SÁRKÁNYMENTES ÖVEZET

A boszorkány feketemacskája a varázskönyvektől roskadozó polcon tekergőzve levert egy kötetet. A vaskos könyv felborította a tükröt, és az darabokra tört.

– Még szerencse, hogy nem vagyok babonás! – mondta a boszorkány nevetve, és a naptárjára nézett: péntek 13. – Na de, mi legyen a tükörrel? – kérdezte magától. Felemelte a varázskönyvet: éppen a tükrökről szólt. Mivel titkos tükörírással íródott, a boszorkány óvatosan felvett a földről egy törött tükördarabot is, a tartalomjegyzékhez tartotta, és rekedtes hangján olvasta:

– A tükör és a tükörkép kapcsolata – nem.

– Az igazmondó tükörponty – nem.

– Csodatevő víztükrök – nem.

– Elvarázsolt és mágikus tükrök – nem.

– Tükörlabirintusok és tükörpaloták – nem.

– Tükörország lelőhelye és pontos térképe – nem.

– Varázstükör készítése… Ez kell nekem! – kiáltott a boszorkány, és máris a megfelelő helyre lapozott a könyvben. A tükördarab segítségével tovább olvasott:

  • Forralj fel egy rézüstnyi vizet egy tűzokádó sárkány segítségével!
  • Közben ismételgesd a varázsigét visszafelé: …rökütszárav arbadakarba…
  • Fordított sorrendben dobd a rézüstbe az alábbi összetevőket: …

A varázstükör elkészítéséhez szükséges megannyi összetevő közül csak a kvarchomok hiányzott. A boszorkánynak eszébe jutott a hét bányász törpe az erdőben.

A hét törpének egész csillényi kvarchomokja volt a bányában, de egy kétfejű, tűzokádó sárkány költözött be hozzájuk. A sárkány épp kapóra jött a boszorkánynak, hiszen a tiszta kvarchomok olvadáspontja olyan magas, hogy azt közönséges tűz nem olvasztja meg. Így magára húzta félelemálló mellényét, bemerészkedett a hét törpe bányájába és beszédbe elegyedett a sárkánnyal.

A sárkány elpanaszolta a boszorkánynak, hogy nem találja helyét az erdőben élő egy-, három-, hét- és tizenkét fejű sárkányok között, mivel ő csak két fejjel született. Bánatában költözött a bányába. Több se kellett a boszorkánynak, elővette a varázskönyvét és megmutatta a sárkánynak Tükörország lelőhelyét és pontos térképét, ahol a tükörsima tükrű, bűvös tó mellett kétfejű sárkányok élnek egy ősi sziklaüregben… Cserébe azt kérte a sárkánytól, segítsen elkészíteni a varázstükröt.

Estefelé a hét hazatérő törpe csak annyit látott, hogy a kétfejű sárkány szélsebesen kirepül a bányából, és vissza se néz többet. A boszorkány vidáman sétált ki a barlangból, hóna alatt hatalmas tükröt cipelt.

– Megijedt a saját tükörképétől! – lódított a boszorkány az értetlenkedő törpéknek, mert nem akart magyarázkodni. Rákötötte a varázstükröt a cirokseprűjére, és elrepült vele.

Hazaérve megéhezett, így újra kinyitotta a varázskönyvét, és megkereste benne a tökéletes tükörtojás receptjét.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: