Kovács Zoltán Tibor

LÉPÉSKÉNYSZER

LÉPÉSKÉNYSZER

Milton, a tizenkét fejű sárga sárkány azon töprengett, miért nem jön senki a már hetekkel ezelőtt elrabolt királylány megmentésére.

– Lehet, hogy mégsem olyan szép ez a királylány? – tanakodott mind a tizenkét feje.

Addig-addig morfondírozott, mígnem eldöntötte, hogy egy másik királyságból elrabol még egy királylányt. Elvégre két királylány mégiscsak többet ér, mint egy! Másnap hajnalban útra is kelt, és délben már a királyi seregeket várta a barlangja előtt heverő tucatnyi sisak, páncél, kard és pajzs közötti furcsa ködben, de továbbra sem jött senki.

Délutánra azonban a két királylány hatalmas veszekedésbe kezdett. És ez így ment heteken át. Éjjel-nappal. A veszekedések zaja a barlang minden zugába elhallatszódott, Milton képtelen volt elaludni. A seregeknek meg nyoma sem volt a ködben, ezért elhatározta, hogy fellapozza a sárkánykódexét és megnézi, mi a teendő ilyen esetben az ősi sárkánytörvény szerint:

I. Elrabolom a királylányt.

II. Pár nap múlva érte jön a király és a serege.

III. Megvívunk.

IV. Ha a sereg nyer, visszavihetik a királylányt.

V. Ha én nyerek, megeszem a királylányt és a sereget.

– Pofonegyszerű az egész! – mondta mind a tizenkét feje egyszerre.

– De mi történik, ha nem jön a sereg, a királylány pedig kibírhatatlan? – lapozgatott tovább a kódexében, de erre az esetre sehol nem talált választ.

– Ez legyen döntetlen! – állapodott meg magával. Közben a királylányok ismét elviselhetetlenül veszekedtek.

– Talán, mégiscsak jobb lett volna, ha egy királylánynál maradunk és tovább várunk… – mondta az egyik feje szomorúan a többinek.

– Fontos, hogy észrevedd, amikor legyőznek… – sóhajtotta mind a tizenkét feje egyszerre, majd kézbe vette a kódexét és elrepült a Széle-hossza-nincs erdőbe új otthont keresni magának.

Milton már messze járt, amikor a barlangja előtt heverő, tucatnyi különböző méretű és formájú bárd, tolldísz és mellvért közötti köd átalakult, és hirtelen két varázsló tűnt elő a semmiből.

– Mondtam, hogy jobb, ha kivárunk, és nem avatkozunk közbe! – szólt az első királyság éles eszű udvari varázslója egy másik sárkánykódexszel a kezében.

– Van úgy, hogy amit kerestél, végig ott volt az orrod előtt, de mégsem vetted észre! – replikázta a második királyság bölcs udvari varázslója nevetve. Elmondott egy varázsigét, és Milton régi barlangja előtt a ködfellegből előbukkant mindkét királyság serege.

– Egy mindenkiért… – kiáltotta az első királyság oroszlános címerű és piros színű serege.

– … és mindenki egyért! – válaszolta a második királyság holló címerű és kék színű serege, majd közös erővel kiszabadították a királylányokat, akik azon nyomban kibékültek és örök barátságot kötöttek.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: