Kovács Zoltán Tibor

EGYSZER MINDEN ÚJ RÉGI LESZ

EGYSZER MINDEN ÚJ RÉGI LESZ

A boszorkány épp a Boszorkánykonyha magazin legújabb számát lapozgatta, amikor az alábbi szalagcímre bukkant:

ELSŐFOKÚ FIGYELMEZTETÉS! PÉNTEKEN DÉLKELET FELŐL ÉRKEZIK A VÁLTOZÁS SZELE!

– Változás?! Na, még csak az kéne! – morgolódott a boszorkány, majd félredobta kedvenc újságját, és lapozgatni kezdett az öröknaptárjában. – Pénteken lesz éppen száz éve, hogy utoljára erre járt! – dünnyögte, és gyorsan felvette a félelemálló mellényét. Bezárta házának minden ajtaját, ablakát, sőt még egy védőpajzs varázslatot is vont a háza köré, hogy a változás szele biztosan ne jöhessen be. Aztán leszaladt a pincéjébe, ahol már évszázadok óta nem rakott rendet, és a sok kacat közül mágikus széltérképet kotort elő. Végül még egy nyúllábat is a nyakába vett.

A boszorkány szomszédja, a varázsló azonban szélesre tárta házának minden ajtaját, ablakát, és már alig várta, hogy a változás szele végre megérkezzen.

Elérkezett a péntek. A boszorkány és fekete macskája a pincéből folyamatosan követte a változás szelének útját a Széle-hossza-nincs erdőben. Először a Neve-nincs-tóhoz érkezett meg, ahová nemrégiben kétfejű sárkányok költöztek. Innen folytatta az útját a Szürkület- szurdokához és a Megújulás fájához, majd az Árnyék-szoroson keresztül eljutott egyenesen a Nagy ködök-völgyébe. Végül elérte a boszorkány házának ajtaját és ablakát, melyet többször is megzörgetett, de sehogyan sem tudott bejutni rajta.

Odakint, a nyári erdőben a hét törpe és a varázsló hangosan kacagva papírsárkányokat eregetett, az egy-, két-, három-, hét- és tizenkét fejű sárkányok pedig az égen vitorláztak, ügyesen kihasználva a változás szelének erejét.

A változás szele végül feladta, hogy bejusson a boszorkány házába, és tovább állt. Néhány óra múlva a boszorkány feloldotta a védőpajzs varázslatot, és a cirokseprűjén körberepülte az őszi színekbe öltözött erdőt. Amikor visszaért, azt látta, hogy a varázsló a háza elé hordott mindenféle ósdi réz- és ónüstöt, különféle régóta nem használt varázsholmit. A hét törpe ujjongva válogatott a sok limlom között. A boszorkány a levegőből nézte, hogy szorgoskodnak.

– Egyszer minden új régi lesz – mondta a varázsló, és a boszorkánynak remek ötlete támadt.

Felültette a hét törpét a cirokseprűjére, és a lomos pincéjéből elhordatott velük minden kacatot. Így végül a varázslón és a hét törpén keresztül a boszorkányhoz is eljutott a változás szele. A kiürült pince sarkában ráadásul talált néhány több évszázados varangybefőttet is.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: