Kovács Zoltán Tibor

EGY BAJT GYÓGYÍT, SZÁZ BAJT CSINÁL

EGY BAJT GYÓGYÍT, SZÁZ BAJT CSINÁL

– Napóleon! Cicc! Ebédidő van, kiscicám, a kedvencedet hoztam, darált egeret! Cicc, cicc – szólítgatta a boszorkány fekete macskáját, amikor a hét törpe kopogtatott az ajtaján.

– Tegnap a bányában!

– Nagyon betegek lettünk!

– És most lázasak vagyunk!

– És tüsszögünk!

– És szipogunk!

– És orrhangunk van!

– Van valami varázsszered? – kérdezte a hét törpe egyszerre a boszorkánytól.

– Fűben, fában orvosság – válaszolta a boszorkány, majd könyvespolcáról leemelte a testi fájdalmakat gyógyító varázskönyvét. Belelapozott és hangosan olvasni kezdett:

– … alvászavar, aranyér, bárányhimlő, bélgörcs, ciszta, csontok, elixír, ami meggyógyít minden bajt és nyavalyát… – dünnyögte rekedtes hangján. – Ez kell nekem – és átolvasta a hozzávalókat.

… egy marék varangyszemölcs…

… három rothadó almacsutka…

… hét pohár harmatvíz…

… kilenc korhadt fa gyökere…

… tizenkét kiskanál mocsári bogár lárvája…

– Egy kis ilyen, egy kis olyan… – motyogott magában a boszorkány, míg az alapanyagokat a rézüstbe öntötte. Az elkészült főzetet megitatta a törpékkel. – Gyorsabban hat, mint gondoltam! – mondta a boszorkány a sűrűn hálálkodó és az egészségtől kicsattanó és távozó törpékre nézve, majd ivott egy pohárral ő is a főzetből, mert érezte, hogy neki is kapar a torka. Ezután tovább szólítgatta Napóleont, aki hamarosan elő is került, de szomorúan nyávogott és a farkát maga alá húzta.

– Mindenre van megoldás! – dudorászott a boszorkány, majd a könyvespolcáról leemelte a lelki fájdalmakat gyógyító varázskönyvét.

– … búskomorság, depresszió, melankólia… Ahá, ez jó lesz!

Ha jön a bánat, húzd fülig a szádat!

Olvasta fel hangosan a boszorkány a lelki fájdalmakat gyógyító varázsigét, mire a macska nyomban dorombolni kezdett, és jóízűen elfogyasztotta ebédjét, a darált egeret.

– Egy kellemetlen nappal kevesebb! – gondolta a boszorkány, ám ekkor teste több pontján is viszketést érzett. A varázstükörbe pillantva vörös pörsenéseket és ragyákat fedezett fel magán.

– Talán túl keveset öntöttem a varangy-szemölcsből… De az is lehet, hogy túl sokat… Vagy lejárt csiganyállal dolgoztam? – morfondírozott a boszorkány, és újra részletesen átolvasta a receptet, de ezúttal megnézte az apró betűs, csillaggal jelölt figyelmeztető mondatot is, amelyet korábban nem vett észre, mert éppen azt az oldalt kicsit megrágta egy egér. Az egér azóta ledarálva a fekete macska ebédje lett.

*Egy bajt gyógyít…

– De vajon mi lehet a figyelmeztetés vége? – tanakodott a boszorkány, és úgy döntött, Napóleonnal együtt felkeresi a varázslót, hátha neki is megvan ez a kötet.

– Egy bajt gyógyít, száz bajt csinál! – magyarázta a varázsló a különböző testi- és lelki fájdalmakkal küzdő hét törpének, akik ezúttal tőle kértek segítséget – és az éppen akkor megérkező boszorkánynak. Ezután újra elkészítette a varázsfőzetet. A boszorkány és a hét törpe addig-addig iszogatta, míg a százegyedik ivásra újra csak náthásak lettek, de addig a lumbágótól a reumáig mindenféle – vélt és valós – nyavalya kitört rajtuk…

– Nagy betegségben nem pirula, nem varázsszer gyógyít meg, mindennél többet ér a tiszta szeretet! – mondta a varázsló a macskát simogatva. Napóleon pedig – megértve a varázsló szavát – dorombolva a boszorkány és a hét törpe közé telepedett, és a szeretet, törődés és gondoskodás erejével gyógyította őket.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: