Kovács Zoltán Tibor

A VAKONDMENTŐ AKCIÓ

A VAKONDMENTŐ AKCIÓ

– Jó reggelt, drága virágaim – mondta a boszorkány, majd felemelte soha ki nem fogyó locsolókannáját. De ekkor megbotlott egy friss vakondtúrásban és eltörte a bal bokáját.

Szerencsére a hét törpe épp arra járt és besegítették a házába. A boszorkány megkérte őket, hogy gyűjtsék össze száz különböző fajtájú és színű virág szirmát, majd vigyék el a varázslóhoz, ő tudni fogja a dolgát.

– Ismerek egy varázskertet, telis-tele gyönyörű mezei virággal – mondta az egyik törpe, és nyomban elindult szirmot gyűjteni.

Amikor megérkeztek, hétfelé szaladtak, hogy minél gyorsabban végezzenek. Csakhogy egy varázslatos locsolótömlő felemelkedett, mintha kígyó volna, és jéghideg vízzel locsolta le a törpéket. Miután mind a heten rákapaszkodtak, sikerült csomót kötniük rá. De akkor meg a húsevő virágok és kúszó liánok akarták foglyul ejteni őket. Az orchideák fojtogatóan illatoztak, a beszélő virágok meg fülsértően énekeltek. A varázskert lakói láthatóan nem örültek a látogatóknak.

– Százkilencvennyolc… – Százkilencvenkilenc… – Kétszáz! – örvendeztek a törpék, amikor sikerült begyűjteniük a dupla adag virágszirmot, majd futva elindultak a varázsló házához, mert üldözőbe vette őket egy felbőszült méhraj.

– Száz különböző fajtájú és színű virág-sziromból egyetlen csepp minden törést gyógyító esszenciát tudok készíteni – bólogatott a varázsló, majd a présgépe segítségével kisajtolta a két csepp esszenciát, és sietett vele a boszorkányhoz.

Miután a boszorkány meggyógyult, virágformájú csokitortával köszönte meg barátainak a segítséget, és megkérte őket, hogy közösen kergessék el a kertjében lévő vakondot. A hét törpe a vakondalagút hét kijáratához állt, a varázsló a nyolcadikhoz, a boszorkány meg a kilencedik kijáratba öntötte soha ki nem fogyó locsolókannájából a vizet. De semmi nem történt.

– Talán elköltözött – vetette fel az egyik törpe, mert már unta a várakozást.

– Vagy elment rokonlátogatóba – tűnődött két másik törpe.

– Vagy alszik, vagy ebédel… – özönlöttek a törpéktől a jobbnál jobb ötletek.

– Derítsük ki! – javasolta a varázsló. A boszorkány elgondolkodott, aztán kicsinyítőszert készített a törpéknek.

A hét törpe növekvő sorban állva levette a sapkáját, és a boszorkány egy-egy csepp kicsinyítőszert csöppentett mindegyikük fejére. Amikor vakondméretűek lettek, elindultak a hét különböző kijáraton át, hogy felderítsék a vakond otthonát. A nyolcadik kijáratnál a varázsló őrködött, a kilencediknél a boszorkány állt lesben hatalmas ásóval a kezében.

A hét törpe gyorsan haladt a hét szövevényes alagútban. Sok mellékjárat után végül megérkeztek a vakond vackához. Udvariasan kopogtattak az ajtón, de mert nem jött válasz, benyitottak hozzá. A vakond felpolcolt jobb lábbal feküdt az ágyában, mert ő is megsínylette a találkozást a boszorkánnyal.

Az egyik törpe gyorsan visszaszaladt a másik csepp esszenciáért. Megitatták a vakonddal, aki gyorsan meggyógyult. Akkor átköltöztették a varázskertbe, ahol a lakók örömmel fogadták új társukat.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: