Kovács Zoltán Tibor

A FÁZÓS ÓRIÁS

A FÁZÓS ÓRIÁS

A varázsló épp fordított esőtáncot járt az otthonában, hogy elálljon az eső a Széle-hossza-nincs erdőben, amikor a hét törpe kopogtatott az ajtaján.

– Egy!

– Hatalmas!

– Egyfejű!

– Óóóriás!

– Költözött!

– A!

– Bányánkba! – mondták a törpék sorban egymás után. Majd egyszerre mind a hét:

– Szükségünk lenne egy…

– Testnövelő mágiára! – kiáltotta három törpe is egyszerre.

– És egy karizom erősítő varázslatra! – folytatta a maradék négy törpe.

– Sajnálom, előbb magokat kell ültetnem az erdőben, hogy pótoljam a leszedett gyógynövényeket. Ez a boszorkányok és varázslók ősi törvénye Földanya védelmében.

– De ez nem tűr halasztást! – toppantott harciasan mind a hét törpe egyszerre, majd megígérték a varázslónak, hogy később segítenek neki, ha most ő is segít nekik.

A varázsló tehát elindult a hét törpével a bányába, ahol beszédbe elegyedett az egyfejű óriással.

Az óriás elpanaszolta, hogy születése óta nagyon fázik. Évszázadokon át fával fűtötte otthonát az óriások földjén, de aztán a közeli királyságban kitört a háború, és kivágták az összes fát. Elköltözött sárkányföldre és áttért a gázra, de egy napon kifogyott a gáz. A koboldok földjén olajat használt a fűtésre, de egyszer csak elfogyott az olaj. Azért költözött a hét törpe bányájába, mert úgy hallotta, ott kimeríthetetlen mennyiségű szén van.

A varázsló elmagyarázta, hogy a fa, a gáz, az olaj és a szén nem kimeríthetetlen természeti erőforrás, de ismer egy lakatlan, lebegő földrészt a Földközi-tengeren, a Föld bolygó északi szélességének 123. fokánál és a keleti hosszúság 321. fokánál, ahol tényleg kimeríthetetlen természeti erőforrás áll mindenki rendelkezésére.

– Helyet a kapitánynak! – mondta egy törpe a tengeri kaland hallatán.

– Föld a láthatáron! – kiáltotta két törpe is egyszerre.

– Horgonyt leengedni! – élte bele magát az utazásba a másik négy törpe.

Elmentek a boszorkányhoz, mert nála volt a lakatlan, lebegő földrészhez vezető térkép. A boszorkány a könyvei között kereste a térképet.

– Herceg- és hercegnőképzés – nem.

– Rügyek és gyökerek – nem.

– Nemek és igenek – nem.

– Otthonos bábok – nem.

– Bábos otthonok – nem. Hol lehet, hol lehet… – morfondírozott a boszorkány, amikor egy régi ruhadarab akadt a kezébe. – Mi lenne, ha… – csillant fel a boszorkány szeme, majd kiment a háza előtt várakozó óriáshoz.

– Ez egy elszakíthatatlan varázs kezeslábas. Amint magadra öltöd, felveszi az alakodat, és tökéletesen passzol rád. Varázsigével lehet szabályozni a hőfokot és a mintázatát.

Az egyfejű óriás azonnal felpróbálta a kezeslábast. Pillanatok alatt megszűnt a didergése, pirospozsgás lett az arca a melegtől és a boldogságtól. A kezeslábas szivárványszínűvé változott.

– Van, hogy rosszul ítélünk meg dolgokat… – mondták a törpék bűnbánóan.

– Vegyük észre, mennyire jó nekünk ott, ahol vagyunk – mondta a varázsló.

Az óriás, megértve a varázsló szavát, a boszorkánnyal és a hét törpével együtt elkísérte a varázslót gyógynövénymagokat ültetni a Széle-hossza-nincs erdőbe.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: