Kispál Márton

A FOLYÓ ÉS A BAGOLY

A FOLYÓ ÉS A BAGOLY

Folyó vagyok. Egy gleccsernél buggyanok a felszínre, völgybe szivárgok, sziklák közt kanyargok. Utam végén elterülök az alföldön és a tengerbe ömlök.

Rég kiszáradt az erdő, csak a csobogásom keltett zajt. Gyanítom, a szemét volt az oka: minden mellékágamból ömlött, néhol gáttá tornyosult. Fémhordók, olajcseppek, szemcsényi műanyagok. Elijesztették a kevés állatot is, amely szomját oltotta volna vizemmel.

Egy téli napon bicikli sodródott bennem, csorba kerekekkel, kopott csengővel. Megcsöngettem, csöng, csöng.

A hang odacsalt egy fülesbaglyot. Zárkózott figura volt, csak kortyolt, és röppent tovább. Mégis megszólítottam. Jobb vele társalogni, mint senkivel.

– Hé, bagoly!

Visszafordult, és lehuppant a partomra.

– Csak nem a folyó szólít?

– Bizony – feleltem. – Mondd, emlékszel a régmúltra? Mikor telente havazott? Mikor tucatnyi állat gyűlt ide, hogy igyon?

– Nem én! Nincs időm a múltról ábrándozni.

– Kár… Szólnál az embereknek a nevemben? Belém eresztik a szemetüket. Sok száz évbe telne elkoptatni mindet.

A bagoly gyanakvón felvonta a fülét.

– Miért nem szólsz te?

– Az emberek nem értik a csörgésem-csorgásom. Egy ideje nem.

– Akkor a huhogásomból mit fognának fel? Nem akarok bajba keveredni az ábrándjaid miatt… – A bagoly elgondolkodott. – De ott a szarvas, akinek az agancsai közt meghúztam magam a viharban. Ő mesélte, hogy ismer egy nyulat, aki ismer egy rókát, aki ismer egy kutyát, akinek a gazdája egy ember.

– Szólsz neki?

– Megpróbálom – biccentett a bagoly.

Lepergett a tél, virágok nyíltak. Kitavaszodott.

Reggel volt, harmattól csillogó, mikor megjelentek az első emberek. Egy gyerek és az anyja. Hálót feszítettek a hullámaimba, ami felfogta a szemetet. Másnap visszatértek, de akkor már öten voltak. Összegyűjtöttek minden galacsint és palackot, és közben beszélgettek. Nem értettem, mit mondanak, de úgy tűnt, jól érzik magukat.

Én sokkal jobban voltam. Akadálytalanul hömpölyögtem keresztül az erdőn, áttetszővé váltam, akár az égbolt.

Az emberek rendszeresen visszajártak, de ügyeltek, hogy ne zavarják fel az erdőt. Nyárra úgy éreztem magam, mint hajdani patakkoromban.

És állatok is jöttek! Őzek, vaddisznók, még farkasok is. Nincs jobb a hűs víz érintésénél egy nyári napon. Itt verdesték apró szárnyaikat a pintyek, amott róka surrant, vörös bundája a bokorba veszett.

– Csak nyugodtan! – csacsogtam. – Mindenkinek jut!

A fülesbagoly is meglátogatott és lelkesen huhogott felém:

– Már emlékszem! Köszönöm, folyó!

– Ugyan! Én köszönöm – csobogtam.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: