Vibók Ildi

KÍGYÓ BÚJÓCSKA

KÍGYÓ BÚJÓCSKA

Az egész ügy Hettivel kezdődött. Hetti, a király-pitonunk egy óriáskígyó, vagyis nincs méregfoga. Mérgeskígyók nem lakhatnak nálunk, mert a mamám szerint az ember vagy gyerekeket tart, vagy veszélyes állatokat, és ő minket választott. De szerencsére óriáskígyóink lehetnek, és mindenféle siklónk is, mert azok között is van, amelyik nem méreggel vadászik, hanem öleléssel.

Hetti kalandkígyó, ami azt jelenti, hogy nem olyan könnyű találkozni vele, mert általában szökésben van, és előbb meg kell keresnünk, és csak azután gondoskodhatunk róla. Persze vannak kedvenc bújóhelyei, főleg a gyerekszobában, de néha újabbakat keres, mert nem a szokások rabja.

Most arról a hosszú szökésről mesélek, amikor egy egész héten át nem találtuk sehol, úgyhogy már nemcsak Zozóért aggódtunk, aki papagáj és szabadon él, és ha a szőnyegen totyog, pont úgy néz ki, mint egy nagyon éhes piton kedvenc vacsorája, hanem Hettiért is, hátha kiszökött a házból, meg a szomszéd nénikért is, hátha ők találják meg. Papa szerint minél többet tudunk egy állatról, annál könnyebb megtalálni, ezért összeszedtük, mit tud Hetti, meg mit nem.

Tiszta sor volt, hogy egy szökött kígyónál hívogatással nem megyünk semmire, mert nem kutya, hogy szót fogadjon, és nem is papagáj, hogy legalább halljon minket, hanem kígyó, és a füle – töksüket. Bár a tudósok nemrég kitalálták, hogy a kígyó az állkapcsával hall, mi azt reméltük, Hetti erről még nem értesült.

A látásával kezdtük. Néztél már farkasszemet kígyóval? Ha még nem, most szólok, ne menj bele a játékba, úgyis ő győz. Nem is tud pislogni, mert az alsó meg a felső szemhéja összenőtt. Mintha csukva tartanád a szemed, és mégis látnál, csak nem valami jól. Viszont némelyikük, így a királypitonok is, nagyon pici hőmérséklet-különbséget is észrevesznek, mintha hőkamerán keresztül látnák a világot. Ez jól jön esti vadászatoknál. A mi szökevényünk is alkonyatkor aktív, napközben meg szívesebben bujkál valami nyugis helyen.

A szaglása egészen különleges: nemcsak az orrával szimatol, hanem a nyelvével is, amit még csukott szájjal is ki tud nyújtani, és úgy nyalint ki vele illatokat a levegőből, mint mi a tölcsérből a fagyit.

Mivel az egész hasával a földre simul, és minden kis rezdülést megérez, Hetti sokkal előbb észreveszi, hogy jövünk, mint mi őt, és ez nem könnyíti meg a dolgunkat, de reményt ad, hogy a szomszéd nénik sem találtak még rá, ha mégis hozzájuk költözött be. Mert nagyon úgy nézett ki, hogy tőlünk kiköltözött.

Mami azt javasolta, ha átmegyünk a szomszédba szétnézni kígyóügyben, legyünk tapintatosak, hiszen a legtöbben nem rajonganak a kígyókért, pláne a hívatlanokért. Ezen kicsit csodálkoztam. A mi családunkban ugyanis mindenki nagyon örülne, ha találna egy meglepetéskígyót, de
Mami szerint a legtöbb ember nem ismeri a hüllőket, és nagyon fél tőlük, vagy legalábbis nem szereti őket. Szegényekről elterjedt, hogy gonoszak meg bajkeverők.

Arra gondoltam, sokan talán azért nem szeretik a kígyókat, mert sok mindent másképp csinálnak, mint az emberek. Például gyorsan és ügyesen közlekednek, pedig nincsenek végtagjaik. Nagyon régen még voltak, de már csak néhány óriáskígyónál látszanak két kis karom formájában, és a mozgáshoz nem ezeket, hanem a szuperizmaikat meg a hasi pikkelyeiket használják. Aztán inkább szeretnek bujkálni, mint szem előtt lenni, és a társasági életért sem rajonganak.

De a legtöbben a mérgeskígyóktól rettegnek, ami persze érthető, hiszen tényleg vannak közöttük cudar veszélyesek is, akár ötcentis méregfoggal, de mi azokkal csak az állatkertben találkozhatunk, vagy egy világ körüli utazáson, ha mázlink van. A kígyóméreg nagyon hasznos, és nemcsak a kígyóknak, hanem az embereknek is. Gyógyszerek készülnek belőle. A kígyók a betegségeket terjesztő rágcsálókat is ritkítják.

Aztán kiderült, hogy a konyhaszekrény mögé vette be magát, ami sajnos, beépített. Papa szétszerelte, hogy végre visszaköltöztethessük a szökevényt a saját helyére, és közben azon morfondírozott, hogy tarthatnánk néhány kígyász sast vagy vaddisznót, mert akkor kevesebb kígyó mászkálna szabadon a házban. De ezen mindannyian nevettünk, mert tudjuk, hogy Mami most nem szeretne több állatot a házba, Papa meg szereti a kígyókat. És ez jól van így.

Kapcsolódó segédanyagok: