Kapitány Máté

KIFORDÍTVA

KIFORDÍTVA

Fiam, szól Lepi apja, már megint túl közel vagy a felszínhez. Lepi nem érti, mi ezzel a probléma. Ha odalent nincs elég táplálék, mindenki tudja, hogy feljebb kell keresni. A papa túl majrés, gondolja Lepi. Feljebb kell menni. Fiam, szól újra Lepi apja, ne legyél bolond, idelent is megtalálsz mindent, amire szükséged lehet. Ha még feljebb fúrod magad, kifordítanak! Ezt hallván Lepi mind az öt pár szíve szaporábban ver. Kicsit lejjebb kanyarodik. Jól van, végre megjött az eszed, dünnyög az apja. Lepi megtorpan. Nem. Azért sem. Nem tehetek róla, gondolja, van valami, ami egyre feljebb húz. Nem tehetek róla, kiáltja apjának, és újra a felszín felé tör. Ne tedd, kiált vissza az apja, de hangját elnyeli a földet átszövő gyökérzet. Lepi lelassít. Itt fent, közvetlenül a felszín alatt puhább, nedvesebb a talaj. Szinte körbebugyolálja a testét.

Különös, vérpezsdítő rezgés uralja ezt a területet. A föld feletti világ alakul át finom rezgésekké. Lepi a bőrén érzi a fűszálak közt hemzsegő hangyák szaporaságát, a dongó nehéz zúgását, a fülbemászó karistoló lépteit, a meztelencsiga ragacsos vonulását. Majd minden másnál súlyosabbés nagyobb hullámot vető rezgés járja át. Aztán széthasad a világ, fény és forróság szakad rá, szél csapja meg testének gyűrűit, és érzi, hogy szédítő sebességgel emelkedik valami hideg és sima felületen, hogy aztán kicsússzon alóla a fémes lap, ő pedig visszazuhanjon a földre.

Fúj, sikít a kislány, a földigilisztára mutogatva, fúj, apa, taposd el gyorsan! A kislány apja nevet, a földbe vágja az ásót, és leguggol lánya mellé. Ez csak egy giliszta, mondja. Nem bántjuk. Nagyon undorító, állapítja meg a lány, és egy bottal megpiszkálja a tekergőző állatot. Apja kiveszi lánya kezéből a botot, tenyerébe markol egy kevés nedves földet, és a gilisztára szórja.

Lepi csak furakodik, furakodik lefelé. Mélyebbre, még mélyebbre, gondolja közben, és már sötétebb és hidegebb a világ, de ő nem áll meg, csak fúrja magát tovább, lefelé. Most meghallja apja hangját. Minden rendben, fiam? Lepi elér hozzá, megpihen. Legszívesebben bevallaná apjának, hogy igaza volt, odafent rémisztő veszélyek leselkednek rájuk, és megkérdezné, hogy ő, ugye, nem is undorító, ugye nem, de helyette valamiért inkább azt feleli, hogy máskor is vissza fog menni oda, mert nem lehet, hogy az élet csak a felszínig tartson. Apja nem válaszol. Egy darabig pihennek mindketten. Aztán, amikor újra elindulnak, apja csupán annyit mond, tudod, Lepi, azok ott fent, csak emberek. Csak emberek. Lepi, maga sem tudja, miért, ettől megnyugszik. Érzi, hogy a titokzatos erő újra felfelé csábítja.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: