Salamon Kitti

KALAMAJKA, TEREMBURA ÉS HACACÁRÉ

2015-29

KALAMAJKA, TEREMBURA ÉS HACACÁRÉ

Hol itt is volt, hol ott is volt, de egyszer volt, hogy nem volt itt se meg ott se. Így történt, hogy Kalamajka, Terembura és Hacacáré, a három koma otthonkeresésre indult a Hármasúton. Útra együtt keltek, mert úgy gondolták, mindegy, hogy kvártélyba, viskóba vagy vityillóba költöznek. Elhatározták, bármelyik mellett döntenek, onnantól az lesz minden útjuk kiinduló- és végpontja, mindig onnan indulnak el, és oda térnek vissza. Ha bármikor, bárhol, bármelyikük elvész, az a hely fix petty lesz kerek világuk egyenes, gömbölyded és amorf terén.

A Hármasút az egyestől kettővel jobbra és a négyestől eggyel balra található. Könnyű rátalálni, elágazásainak száma azonban: egyszer három.

 

 

– Ez még viccnek is rossz! Mitévők legyünk most? – morfondíroztak. Ám segítségükre sietett három eligazító tábla.

Az elsőn a szavak így álltak haptákba:

„A Hármasút jobb oldali útja. Otthonul itt egy kantin szolgál, ahol az étkezések módfelett bőségesek. Bármi elfogyasztható, ami szem-szájnak ingere, szűkölködésnek itt helye nincsen.”

A másodikon:

„A Hármasút bal oldali útja. Itt egy iciri-piciri, de annál biztonságosabb trezor vágyja birtokba vételét. Minden ajtaján hét lakat és minden lakatján három másik.”

És végül a harmadikon:

„A Hármasút középső útja. Itt található az álomotthon, egy igazi kürtő. Melegségének e világon párja nincsen!”

Az eligazító táblákat látva a három koma még mélyebb tanácstalanságba süppedt.

– Ez egyszerű feladványnak is bonyolult!

Nem volt más hátra, mint előre.

– Nem megyünk mi se jobbra, se balra, se középre! Saját magunk építjük fel az otthonunkat! – tökélték el magukat.

Így hát Kalamajka, Terembura és Hacacáré, a három koma Hármasút körüli utazásra ment, és a háromnapos kalandozás után kipakolták csecsebecséiket.

– Én magammal hoztam a nagymama kakaós csigájának illatát, a kandalló melegét, Bodri kutya farkcsóválását, a közös ebédek hangulatát, pár kedves szót és egy nevetést – szólt Kalamajka.

– Nevetést én is csomagoltam, meg három ölelést és egy „bocsánat”-ot. Ezek mellé beraktam a piros szalaggal átkötött ajándékot, az esti meséket és sok-sok füttyöt – számolt be Terembura.

– Én pedig zsebre vágtam két forró teát, három kakaót, puha vánkost, meleg plédet és az önfeledt vigadozást. Magammal hoztam egy fazék huncutságot, két kiló jószomszédi viszonyt, és nem hagyhattam ott az intő szavakat sem – mondta Hacacáré.

Így történt, hogy a három koma összerakta, amije volt, ők haza, a mese pedig gyorsan a végére ért.

Mesemondó | Horgas Judit

Hangos Szitakötő

Kapcsolódó segédanyagok: