Janecskó Kata

KÉT VARÁZSGOLYÓBIS

KÉT VARÁZSGOLYÓBIS

A király legkisebbik lánya egy verőfényes tavaszi napon a kastély körüli erdőben csatangolt, mikor csilingelő tündérkacagás ütötte meg a fülét, és a fák közül elébe gurult két fényes aranygolyóbis. A kacagást susogás váltotta fel. A kis királylány fülelt, és kisvártatva megértette a levelek sűrűjéből érkező szavakat: „Régóta figyelünk és kedvelünk, királylány. Szépen dalolsz az erdőt járva, és sohasem tiporsz az apró bogarakra. Mindkét golyóbis varázsajándékot rejt. Tiéd lehet bármelyik, de választanod kell!”

A királylány a bal oldali aranygömb felé nyúlt, a tenyerébe vette, és közelről már látta, hogy kétfelé lehet bontani, akár a diót. Kettécsavarta és belepillantott. Szikrázó rózsaszín kavics volt benne, mellette pici papírtekercsen díszes betűkkel ez állt: „A világ legjobb fájdalomcsillapítója vagyok. Ha a zsebedbe süllyesztesz, soha többé nem gyötör semmilyen fájdalom”. A királylánynak eszébe jutott, mennyire fájt előző nap a térde, amit lehorzsolt, amikor a családi címerpajzsra ülve megpróbált leszánkázni a trónlépcsőkön. „Ennél jobb varázsajándékot nem kérhetnék, ezt választom!” – kiáltotta. Így is tett.

Hazafelé a szerencséjén töprengve nem figyelt eléggé az útelágazásnál, rossz irányba kanyarodott, és eltévedt az erdőben. Órákon át gyalogolt, és mikor megérkezett a palotába, a dadus összecsapta a kezét: „Te jóságos ég, mi történt felségeddel?” A királylány elcsodálkozva látta, hogy hófehér bőrét összevissza karistolták a bozótos tüskéi, cipellője mindkét lábán véresre törte a sarkát. Működött a varázslat, bizony, mert nem érzett semmi fájdalmat. Vállat vont, és elment megmosdani.

Attól a naptól a királylány állandóan tele volt karmolásokkal és karcolásokkal, zúzódásokkal és ütődésekkel, kék, zöld, lila foltokkal. De ha csak ez lett volna a baj! Egy gonosz teremtés került az udvarhölgyei közé. Dóbi, mert így hívták az alamuszi leányzót, fésülés közben irigységből ki-kitépett egy-egy szálat a királylány aranyhajából. Ő persze nem vette észre, hiszen nem érzett fájdalmat. A ragyogó hajkorona azonban nemcsak ékesség volt, a királylány életöröme lakozott benne. Teltek a hetek, múltak a hónapok, és eljött a nap, amikor a kis királylány csapzott, csutak hajjal, letörten ücsörgött, és maga sem értette, mi történt vele.

A tündérek megsajnálták, egyikük vörös-begy alakban berepült a palota ablakán, egyenesen a kis királylány vállára. Így
szólt hozzá: „Királylány, nagyot hibáztál. A fájdalomcsillapító kaviccsal megfosztottad magad egy nagy tanítómestertől. Ha valami fáj, néha nincs mit tenni, el kell viselni vagy el kell nyomni. De máskor a fájdalom figyelmeztetés: védd magad, szállj szembe, menekülj! Királylány, hallgass rám, menj vissza az erdőbe, add vissza a fájdalomcsillapítót, és kérd el a másik golyóbist.”

„Miért, mi van abban?” – kérdezte a királylány.

„Valami, ami segít elviselni a fájdalmat, de adott esetben, ha szükséges, lehetővé teszi az ellenállást, a szembeszállást, az önvédelmet. Úgy hívják: Erő.”

Nem volt nehéz újra megtalálni a két aranygolyóbist. Mintha mindig is a visszatérésére vártak volna, a királylány pontosan ott találta mindkettőt az erdei ösvényen, ahol először elé gurultak. A fájdalomcsillapító kiürült burkának két felét sem illesztette össze senki. Most hát a zsebéből kimarkolt rózsaszín kavicsra gyorsan rázárta az aranyló burkot. De fáradt volt, és elcsigázott kezével ügyetlenül sikerült a mozdulat, leejtette a golyóbist, egyenesen a bal lábfejére. A nagylábujja nagyot sajdult. A levelek közt meghúzódó kabóca azóta sem érti, a királylány arcán miért jelent meg egy halvány, de jól kivehető mosoly, miközben a másik golyóbis felé nyúlt.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: