Janecskó Kata

EGY KORSZAK VÉGE

EGY KORSZAK VÉGE

Csík, a vadmalac azon kapta magát, hogy megint lemaradt a testvéreitől. Amikor kiszúrta, hogy az idős Almádi házaspár félig elhúzva felejtette a függönyt, és így belátni az ablakon, éppen a kékesen villogó izére, muszáj volt kicsit megállnia. Pont az éneklős tehetségkutató műsor ment, amit a legjobban szeretett. A torzonborz fiúnak drukkolt, akinek olyan csíkokat festett valaki a hajába, mint amilyenekkel ő született.

Egyébként nem volt válogatós. A legtöbb műsort szerette, csak azt nem, amelyikben lőttek.

Amikor észrevette, hogy nem várták meg, egykedvűen belerúgott a vadgesztenyék közt meglapuló cigarettacsikkbe, és a többiek után indult. Körme ütemesen koppant a betonon. Kocogás közben találgatta magában, hogy a testvérei mostanra végeztek-e már Polgárék kukájának kipakolásával, esetleg Szabóék kapujáig is elértek-e, és ha igen, vajon mennyi esélye van, hogy most is rejtőzik Szabóék kitett szemetesében egy fél csokitorta és háromnegyed kiló lejárt szavatosságú marcipános szaloncukor, mint a múltkor, azon a februári vasárnapon, ami Csík rövidke életének kétségkívül eddigi legcsodálatosabb napja volt.

Ahogy a marcipánra gondolt, megszaporázta lépteit és nagyot nyelt, pechjére épp, amikor elhúzott mellette a 19:25-ös Volánbusz. Tüdejét megtöltötte a kipufogógáz, elkapta a köhögés, de így is mosolygott, mert észrevette, hogy a túlsó járdáról fotózzák, aznap már másodszorra. Szeretett volna megnyerően mutatni az ingyenes terjesztésű helyi lap címoldalán. Nem volt olyan hónap, hogy népes családjának valamelyik tagja ne került volna be az újságba – afféle kedélyes versengéssé alakult közöttük, hogy kinek megy jobban a pózolás. Hosszú ideje az egyik nagybácsi, Ártány állt nyerésre, aki úgy ráijesztett a Katica ábécé pékbeszállítójára, hogy ijedtében két nagy rekesz süteményt ejtett a földre, Ártány meg mindkét agyarára feltűzött egy-egy brióst, és csak vigyorgott a villogó vakuk kereszttüzében.

Csík, miközben egyszerre próbált köhögni és mosolyogni, szinte meg sem érezte a szúrást. A járdán ácsorgó emberek örvendeztek: megint remekül sikerült a célzás az altatólövedékkel, megcsípték az utolsót is, most már költözhet a konda. A világ a másodperc törtrésze alatt elhomályosodott Csík szeme előtt. Tett még néhány imbolygó lépést, aztán elhagyta az ereje, és leragadt a szeme. Mikor magához tért az ismeretlen helyen, aggódó családja gyűrűjében, az első, ami feltűnt neki, hogy más a levegő. Valahogy tisztább. Vérbeli vadmalacként nem tartotta sokra a tisztaságot, de ez – ki érti – tetszett neki.

Alaposan megdörzsölte a szemét, és körülnézett. Nem voltak sehol házak. Se autók. Se beton. Fákat látott, rengeteg fát. A köveken mohát. Páfrányokat, és az egyik fa tövében tucatnyi gombát. Tarka kalapjukról eszébe jutott a marcipános szaloncukor csomagolása, és – mivel reménytelennek látta, hogy ezen a furcsa helyen szaloncukorra akadjon – lefelé görbült a szája.

Aztán, elég távolról, de jól kivehetően megütötte a fülét valami hang. Kirándulók csörtettek a turistaúton, Csíktól jó kétszáz méternyire. Fiúk és lányok vegyesen. Az egyik fiú épp arról magyarázott a többieknek, hogy most végre igazán boldognak érzi magát, bár örökké itt maradhatna. Csík ezer közül is felismerte ezt a hangot. Az sem kellett, hogy a fák közti réseken átlesve megpillantsa a torzonborz, csíkos frizurát. Hát, talán meg tudja majd szokni ezt a helyet. Erdőt vagy mit, ahogy az előbb az anyukájától hallotta.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: