Janecskó Kata

AZ ŰRLÉNYEK SZELENCÉJE

AZ ŰRLÉNYEK SZELENCÉJE

Amikor a repülő csészealj becsapódott Panniék kertjébe, a hernyók rémületükben lepotyogtak az eperlevelekről, és a vén vakondnak – legnagyobb bosszúságára – beomlott az egyik járata, ráadásul éppen az, amelyik az éléskamrájához vezetett. A piros cserepes ház lakóinak viszont nem tűnt fel a rosszul sikerült landolás az almafa tövénél. Talán azért nem, mert a repülő csészealj nem volt nagyobb egy focilabdánál, az utasait pedig – mert természetesen utasai is voltak – leginkább csemegeuborkákhoz lehetett mérni. Már csak azért is, mert sötétzöldek és rücskösek voltak ők is.

Nem sérültek meg a becsapódáskor. Kótyagosan, fejüket fogva, de épségben kászálódtak ki a csészealjból, majd leültek egy kint felejtett gereblye nyelére.

Panni látta meg őket először. Épp a kerti csaphoz igyekezett, hogy vizet töltsön a locsolókannájába és megöntözze a veteményest, amikor a szeme sarkából mocorgást vett észre a gereblyénél. Hitetlenkedve bámult a zöld űrlényekre, még meg is dörzsölgette kicsit a szemét, nem káprázik-e. De nem káprázott, az idegenek tényleg ott ültek a gereblyén. Négyen voltak, két felnőtt és két kicsi. Panni rögtön szót értett velük, bár nem beszéltek egy nyelvet, sőt, valójában még hangosan kimondott szavakra sem volt szükségük. Egyszerűen csak értették egymás gondolatát.

Az idegenek barátságosnak bizonyultak, noha nem voltak túl vidámak. Elmesélték, hogy földi idő szerint több hónapja úton vannak, a Totori bolygóról jöttek, sok-sok galaxisnyi messzeségből. A Totorin vizek és hegyek, szelek és áramlatok, néha tikkasztó napsütés, néha sötét vihar uralkodott. Lakói szerették a bolygójukat, és szerették kimondani a nevét. A légiparádékon nagy ujjongásban tört ki a közönség, amikor pár lélegzetelállító mutatvány után a pilóta befejezte a manővert. „Totorit ért, Totorit ért” – zengett az éljenzés a tiritarka sorok között. Ha a hosszú ideje bolyongó hajós meglátta a távolban a partot, felkiáltott, hogy „Totori! Totori a láthatáron!”

Az űrlények, főleg a két kicsi, ki nem fogytak a Totoriról szóló történetekből, de hiába kérdezgette őket Panni, hogy miért jöttek el, erről nem akartak beszélni. Mintha sötét függöny ereszkedett volna a gondolataik elé, és Panni nem fért hozzájuk. Egyetlen kis foszlány szivárgott át az akadályon: hogy nem ők egyedül indultak neki, száz meg száz, ezer meg ezer focilabda méretű repülő csészealj kering a világűrben, utasaikkal új hazát keresve.

Panni egyelőre, amíg közösen ki nem találnak valami tartós, jobb megoldást, a sufniban szállásolta el az űrlénycsaládot.
A gyümölcsöt szívesen fogadták, a kútvizet szerették. Egy leeresztett babacsónakból remek ágyat vetett nekik, ők pedig naphosszat hallgatták a madárdalt, és próbálták megtervezni a jövőjüket. Panni a macska nyakába csengőt kötött, hogy meghallják, ha közel settenkedik hozzájuk.

Az idegenek nem hoztak magukkal semmit a csészealjukban, csak egy apró, kacskaringós mintákkal díszített szelencét, amit nagy becsben tartottak. Egy kora reggel, miután Panni kipenderítette a csilingelő macskát a sufniból, úgy döntöttek, a bizalmukba fogadják a kislányt. Közel intették magukhoz, és kinyitották a szelencét. Sűrű, zsíros, barnás színű port látott Panni. Erdők, patakmosta árkok és zizegős avar jutott eszébe az illatáról. Egy talpalatnyi totori volt az.

Panni még aznap este kiürítette a baglyos varródobozkáját. Kiosont a kertbe a barátságos árnyak közé, kis ásójával színültig töltötte illatos földdel a dobozt, majd biztonságba helyezte a szobájában a meglazult padlódeszka alatt, a titkos rejtekhelyén. És miközben mindezt elvégezte, teljes szívével remélte: sohasem kényszerül rá, hogy egyszer kivegye onnan.

Mesemondó | Horgas Judit

 

Kapcsolódó segédanyagok: