Janecskó Kata

A RÓZSASZÍN UNIKORNIS 

A RÓZSASZÍN UNIKORNIS 

Senki sem készült fel arra, hogy a vidámparkot egy nap csakugyan bezárják.

Uri, a világ csúfjára babarózsaszínre mázolt unikornis már egy ideje érezte, elege van szomszédjából, a gőzmozdonyból, aki – bár pattogzott ütközőjéről a festék – igen nagyra volt magával, öntelten pöfögött, és Uri köszönéseit sem viszonozta. Az unikornis hosszú éveken át kénytelen-kelletlen naphosszat őt bámulta, mert bármennyire szerette volna, a fejét nem tudta elfordítani se jobbra, se balra. Nehéz volt elképzelni, hogy egyszer még hiányzik neki a gőzmozdony. Pedig így lett.

Amikor a vidámpark végleg bezárt, és a munkások nekiálltak lecsavarozni talapzatukról a figurákat, zavar, aggodalom, egyeseknél egyenesen kétségbeesés ütötte fel a fejét. Mindannyian megszokták a vattacukor-illatú, kiszámítható életet. Az útvonal és a látvány – elhanyagolható kis változásokkal – mindig ugyanaz volt. Először a hullámvasút felé mutató eligazító táblát látták, aztán az óriáskerék gondoláit, a céllövöldét, majd a kukoricaárus kis kocsija körül gyülekező galambokat, végül újra a hullámvasút tábláját, és így tovább, újra meg újra meg újra.

A körhinta szétszerelése után minden megváltozott, mégpedig örökre. Amint az első, bizonytalan lépéseket megtette, a műanyag hattyú, aki olyan kényes volt a tisztaságra, idegességében nem nézett a lába elé és rágógumiba lépett. A piros kisautó, akinek annyit nyomták a gyerekek a dudáját, hogy valamikor gondolt egyet, és inkább félig megsüketült, zavartan vette észre, hogy a körhintán töltött évek alatt elfelejtett gurulni.

Uri igyekezett bizakodva tekinteni a jövőbe, és elhatározta, megpróbálja megtalálni a helyét ebben a körhintán túli világban. A leselejtezett vidámparki játék szétszerelésének zaja, a kalapálás, fűrészelés közepette lassú léptekkel indult meg, merev nyakát óvatosan forgatta, és szörnyülködött a látványon, ami elé tárult. Ki gondolta volna, hogy a pihepuha vattacukor-gomolyagból csúf, neonszínű ragacs válik, mire a gyerekek kisétálnak az útnak arról a kis szeletéről, amire eddig rálátott?

A gőzmozdony bezzeg magabiztosan pöfögött előre, míg – hiszen életében először került ki a körhinta óvó tetőszerkezete alól –
rá nem piszkított egy kukoricán hízott galamb. A kisautó meg? Az állatkert felé vette az irányt. Félsüketségében, miután mégis előkotorta guruló tudományát, vidáman elhaladt a trombitáló elefántok mellett. Épp csak annyira ütötte meg a tülkölés a fülét, hogy félig visszaforduljon, és így nyílegyenesen belehajtson a tóba, ahol rögvest körbevették a kiskacsák, hogy a süllyedés után az égnek meredő motorháztetőről ugráljanak versenyt.

Uri a kisautó nyomában ügetett, és titokban abban reménykedett, az élet egyszer majd visszaáll a jól ismert kerékvágásba, vagy ha abba nem is, legalább többé-kevésbé kiszámítható lesz újra. Először arra gondolt, hogy ha már ilyen lehetetlen rózsaszínre festették, akár beállhatna a flamingók közé az állatkertben. De a flamingók nem voltak túlságosan barátságosak. Leszólták a jövevényt, amiért nem tud egy lábon állni. Ez persze nem volt igazságos, mert nekik ehhez csak egy lábat kellett kivonniuk a forgalomból, a kis unikornisnak meg hármat. Uri a flamingók után az orrszarvúaknál próbálkozott – ott meg nyüzügének csúfolták. Ugyan, miféle nyamvadék szerzet az, aki meg sem közelíti a két tonnát? – mondogatták.

De csúfolódás ide, flamingók meg orrszarvúak oda, az unikornis legnagyobb baja mégiscsak az volt, hogy nem győzte kapkodni a fejét a sok újdonságtól. Búsan baktatott régi otthona szomszédságában, az állatkertben, bele-belerúgva a patája elé kerülő kavicsokba, amelyek – bosszantóan – éppoly ezerarcúak voltak, mint az új világ, ami körülvette.

Amikor azonban az állatkerti minilovardához ért, ahol tömzsi pónik hurcolták fáradhatatlanul a kislányokat és a kisfiúkat, Uriból megkönnyebbült sóhaj szakadt fel. Pár rövid mondatot váltott a lovarda működtetőjével, és rövidesen már ott feszült rózsaszín mellkasán a vezető-szár hámja, előtte pedig ott ragyogott az új jövő: vezetőszáron kocogni körbe-körbe a végtelenségig, míg csak gyerekek járnak az állatkertbe.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: