Janecskó Kata

A KIRÁLYFI MACSKÁI

A KIRÁLYFI MACSKÁI

A külvilág tágas volt és végtelenül érdekes – legalábbis így érezte a királyfi, amikor életében először tette ki a lábát csupa arany palotájából. A szülei a széltől is óvták, így aztán unalomban csordogáltak napjai a fényesre suvickolt arany csörgők és arany hintalovak között, csillogó játékokkal, de társaság és izgalmak nélkül. Ám amikor betöltötte a tizedik évét, mindez megváltozott. Az ország törvényei úgy rendelkeztek, hogy a tízéves királyfinak be kell járnia a birodalmat, amin, ha felnő, uralkodni fog.

A királyfi tehát útnak indult cifra ruhácskájában, és tátott szájjal bámulta a soha nem látott csodákat. Megnézte magának a virágzó cseresznyefát, a palota mellett csobogó patakot, a kamarás szöszke kislányát, amint ugróiskolát rajzolt magának a porba. Megcirógatta arcát a napsütés, és orrát betöltötte a pék kunyhója felől szálló mesés illat. Épp akkor sült ki egy hatalmas tepsi túrós batyu. A királyfi mohón kiadta a parancsot: vigyék a tepsit úgy, ahogy van, a palotába, ő akarja megenni a süteményt mind egy szálig.

És ahogy a túrós batyuval együtt a hatalom ízére is ráérzett, így tett mindennel, ami megtetszett neki. Fényes üveggolyókat látott a juhpásztor két fiánál? A palotába kérette a birodalom valamennyi üveggolyóját. Szemet vetett a papírcsákókra, a fűzfa furulyákra, a csúzlikra, a zöld levelibékákra és – miután felfigyelt egy vörös kölyökmacskára, amint épp a kamarás kislányának lábszárához dörgölőzött – begyűjtötte magának a birodalom összes macskáját is.

Volt nagy sopánkodás szerte az országban a macskák elvesztése miatt, csak az egerek örvendeztek, de mit volt mit tenni, amit a királyfi óhajt, a királyfi megkapja, ez a törvény. A palotában alig lehetett megmaradni a folytonos nyávogástól, ő pedig most, hogy már szabad volt, rákapott a gyakori sétákra. Séta közben sosem hallott hang ütötte meg a fülét: valami halk duruzsolás, morgás – nem, mégsem morgás, valami zümmögő, varázslatos, vigasztaló és megnyugtató hang. A forrását keresve benyitott egy használaton kívüli, régi pajta ajtaján. Ott találta a kamarás kislányát, ölében a vörös macska cirmos testvérével. Együtt bujkáltak, hogy ne kelljen a cirmost is beszolgáltatni a palotának.

A különös hang a cicából jött. Dorombolt a simogató gyerekkéz alatt. A királyfi elámult: az ő 328 macskája közül egy sem dorombolt soha. Magyarázatért a leányhoz fordult, aki nagy bátran így felelt: „Megmondom, felséged, ha őt megtarthatom, és vissza-hozzák nekem a vöröset is.” A királyfi, mert minden mohósága mellett azért jó szíve volt, és igen-igen furdalta a kíváncsiság, ráállt az alkura. A kislány nem is késlekedett a válasszal: „Igazán szeretni, eleget simogatni 328 macskát nem lehet, csak egyet, legfeljebb kettőt. Ha dorombolást kíván fenséged, azt tanácsolom, adjon vissza 327-et, és válasszon egyet, amiről érzi: a szívének igazán kedves lehet. Őt aztán – ahogy egy réges-régi mesében a róka tanította – szelídítse meg. Ha ezzel megvan, meglátja, megérkezik a dorombolás is.”

A királyfi eltűnődött, és miközben elhatározta, hogy megfogadja a tanácsot, az is eszébe jutott, vajon igaz-e mindez a szöszke kislányokra is.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: