Janecskó Kata

A HIÁNYZÓ SZÓLAM

A HIÁNYZÓ SZÓLAM

Akinek füle van rá, csuda koncertet hallhat tavasszal a réteken, az erdő alján.

A gyöngyvirágok csilingelnek.

A harangvirágok ütemesen konganak.

A százszorszépek sóhajtoznak.

A pipacsok kacagnak.

A pitypangok sárga szálai pengenek, mint a gitárhúrok, és búgnak a mályvák.

Persze a legkülönfélébb hangokat adják az állatok is, de az ő muzsikájukat a tarka, rátarti virágok lenézik. Trillázhatnak az énekesmadarak, vijjoghat a magasban az ölyv, ciripelhetnek a tücskök, a virágok csak megvonják szirmukat, és alig várják az éjszakát, hogy egy-egy kósza bagolyhuhogástól eltekintve maguk maradhassanak a saját zenéjükkel.

Így mentek a dolgok emberemlékezet óta, mindig egyformán, hanem egyszer szárba szökkent egy ifjú szamárbogáncs, akinek szép alt hangján, mikor feljött a hold, bámulatosan szóltak elfeledett, szomorkás dalok.

De amilyen megkapó volt a szamárbogáncs éneke, olyan felfuvalkodott volt a művész. Legszívesebben mindenki mást leszólt volna. A virágokkal még mértéket tartott, de az állatokat, kiváltképp a rovarokat, kegyetlenül ócsárolta. A poszméhek különösen a bibéjében voltak.

– Ez is művészet? Állandóan egy hangon zümmögni? Sértő, hogy ilyen hitvány előadókkal kell osztoznom a réten!  – mondogatta, és még különb szitkok is elhangzottak azon a szép alt hangon.

A poszméhek hallgatták, hallgatták a szamárbogáncsot, és a többi virágot figyelték, mit szólnak. Talán a szellő volt, talán szándékosan tették, sosem derül már ki, de a poszméhek úgy látták, többen helytelenítően ingatják a fejüket.

A poszméhek, akik addig a kiállhatatlanul gőgös szamárbogáncsból és a testvéreiből lakmároztak, zümmögve, döngicsélve egy csapatba rendeződtek, és nagy egyetértésben, kelet irányában elhagyták a rétet.

A szamárbogáncsok magukra maradtak. Egyikük sem hullajtott könnyet, amiért többet nem látták az unalmas vendégeket.

Napok virradtak fel és múltak el. Ahogy telt az idő, a szamárbogáncsok elégedettsége megkopott. Maguk sem értettek, miért, de rájuk tört a magányosság szorongató érzése. Nem a sértődött poszméhek hiányoztak nekik, ugyan, hessentették el a gondolatot is. Hát akkor ki vagy mi hiányzott? És egyszerre megérezték mélyen, a gyökerükben. Látták és hallották, de szirmaikkal el nem érhették egymást. A gyötrő elszigeteltség félelmetes rémképet hozott: a lassú pusztulást.

A szamárbogáncsok kornyadását végül egy víg, ifjú, de az átutazó pillangóktól sok bölcsességet tanult pipacs nem nézhette tovább. Kigondolt hát valamit, és ötletét súgva adták tovább egymásnak a virágok. És amikor az utolsó kis kökörcsin is értesült róla, felcsendült a réten a valaha volt leggyönyörűbb, szívhez szóló dal. Szövege csupán egyetlen sorból állt:

– Bocsássatok meg, kérlek, a szamárbogáncsoknak!

Másnap a poszméhek visszatértek a szamárbogáncsokra.

Kisvártatva a kókadó virágok dereka kiegyenesedett, szirmaik megfényesedtek. De főbüszkeségüket sosem kapták vissza. Némaságuk emlékezteti őket a mai napig a történtekre. A rét kórusából azóta hiányzik az alt szólam.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: