Inczédy Tamás

A KUKUMBÁR BOLYGÓ LEGENDÁJA

A KUKUMBÁR BOLYGÓ LEGENDÁJA

Fényesen csillogó, hipermodern űrhajó száguldott az űrben, fedélzetén a híres Laura kapitánnyal. Sikeresen elstartolt a Földről, végigszáguldott a Tejúton, egyenesen az Oppardon galaxisig, melynek hetedik holdján kőzetmintát vett, aztán elindult hazafelé.

Ám olykor a legjobb terv is befuccsol. Ez történt most is.

–  Laura kapitánynak jelentem, elfogyott a nátrium-klorid – recsegte az űrhajó központi számítógépe.

Laura kapitányt hideg zuhanyként érte a szörnyű hír. A nátrium-klorid ismertebb neve a konyhasó, ami minden családi asztalon megtalálható. Szóval elfogyott a só az űrhajóban. És akkor mi van?! – kérdezhetnénk teljes joggal.

Csakhogy Laura űrhajója nátrium-kloriddal működött. A kapitány jól tudta, hogy a hajtó-mű hamarosan leáll, és ő élete végéig az űrben reked. Kétségbeesésében egy zacskó ropit szórt az üzemanyagtartályba. Az űrhajó pöfögve kapott új erőre, és elindult a legközelebbi égitest, egy uborkára hasonlító zöld bolygó felé. Laura bízott benne, hogy sikerül kényszer-leszállást végrehajtania, és sót szereznie az idegen bolygón.

Amikor a hetedik, egyben utolsó zacskó ropit öntötte az üzemanyagtartályba, az űrhajó pöfögni kezdett, aztán átkapcsolt automata pilóta üzemmódba. Mintha megbolondult volna, összevissza cikázott, teljesen irányíthatatlanná vált. Laura egyik sarokból a másikba bukfencezett.

– Számítógép, be akarom programozni a landolás pontos helyét – kiabálta, amikor végre sikerült megkapaszkodnia egy rágógumiautomata lábában.

– Bipp-bipp-bopp – felelte a számítógép –, a landolás helyét az automata pilóta zárolta.

–  És hol landolunk?

– Laura kapitánynak jelentem, a zöld bolygón landolunk, bipp egy bopp hegytetőn. Vagyis bupp egy háztetőn. Nem, bopp egy erdei tisztáson. Mégsem bukk! A tengerben! Bipip! Sivatagban. De az is lehet, hogy nem.

Laura érezte, hogy az űrhajó ereszkedik. Kinézett az egyik ablakon, és látta, hogy pontosan alatta két hatalmas hadsereg folytat ádáz küzdelmet: egy kék sereg harcol egy sárga sereg ellen, de nem ám hagyományos fegyverekkel! A katonák furcsábbnál furcsább dolgokkal ütötték-vágták-püfölték és hajigálták egymást. Gyönyörű kerámiákkal dobálóztak, csak úgy röpködtek a vázák és teáskészletek, aztán mindenféle hangszerekkel csépelték a másikat, óriási szalámirudakkal és sült halakkal pofozták ellenfeleiket.

A sárga és kék katonák észrevették az űrhajót, és mind leeresztették szokatlan fegyvereiket. Millió harcos egyszerre emelte kíváncsi tekintetét Laura felé, így az ablakban álló kapitány meg is szeppent. De amint az űrhajó földet ért, bátran kiszállt.

A sárga és a kék vezér összeakaszkodott, hogy melyikük szólhat elsőként a bolygóra érkező idegenhez. Laura azonban nem várta meg a vita végét.

– Sziasztok! Ne haragudjatok a zavarásért.

– Szia – felelte sietve a sárga vezér, de a kék vezér magához ragadta a szót.

– Részemről a megtiszteltetés, hogy a Kékek Népe nevében köszönthetlek, ó bölcs lény! Üdvözlégy a Kukumbár bolygón, ahol…

Nem folytathatta, mert a sárga vezér a szavába vágott.

– Ahol a Sárga Nép évezredek óta várja érkeztedet, mert miként a jövendölés állította, egy nap eljössz az égből és bölcs igazságot szolgáltatsz…

A sárga vezér elakadt, a kékek vezetője ugyanis rátaposott a lábujjára.

– Mi, a Kékek Népe örök időkre tisztelünk majd, amiért sok ezer évnyi háborúskodás után végre elhozod a várva várt békét, hisz végtelen bölcsességednek hála ma elnyerjük méltó jutalmunkat, és mi uralkodunk a bolygón.

– Hazugság! – kiáltott a sárgák vezére. – Ma végre napvilágot lát az igazság, és kiderül, hogy a Sárgák Népének kell uralkodni. Ti kékek holnaptól legfeljebb rabszolgák lehettek Kukumbáron!

A sárga és a kék vezér egymást túlharsogva kígyót-békát kiabált a másikra, és talán még most is ott vitatkoznának, ha Laura meg nem kérdi:

– Tulajdonképpen mit szeretnétek eldönteni?

– Hát hogy melyik nép a felsőbbrendű! –  kiáltotta a két vezér egyszerre. – Melyik szín uralkodik a másik fölött?

Laura alaposabban körülnézett. Csodálkozva látta, hogy a bolygón nincs más szín, csak kék és sárga. A talaj és a fű kék volt, a bokrok és a fák sárgák, és így tovább. Fogalma sem volt, melyik színből lehet több. Pedig ezt kell eldöntenie, és válaszától függ a Kukumbár bolygó lakóinak sorsa.

– Mondd meg hát az igazat, ó bölcs lény! – kérte mindkét vezér.

A harcmezőn egy pisszenést sem lehetett hallani. A sárgák és a kékek mind azt várták, hogy az égből jövő lény megadja a választ. Laura ekkor így szólt:

– A bolygótok színe zöld!

A két táboron moraj futott végig, több harcedzett katona elájult a meglepetéstől.

Laura elsápadt ijedtében, mert látta, hogy a két vezér irtózatos haragra gyulladt. Mindketten úgy érezték, Laura csúfot űzött belőlük. Csapataik felé fordultak, hogy támadást vezényeljenek az égi betolakodó ellen. De ekkor olyat láttak, amit sem ők, sem apáik, de még nagyapáik sem: a két hadsereg békésen, vállt vállnak vetve állt egymás mellett.

– Épp ahogy meg volt írva a jóslatban – mondta az egyik vezér meghatottan.

– Az égből eljön egy bölcs lény, elhozza az igazságot, és akkor beköszönt a béke – felelte ámulva a másik.

A két vezér egyszerre fordult Laurához.

– Mi az a zöld?!

Laura kék és sárga festéket hozatott.

– Nézzétek – mondta, és összekeverte a két színt.

A kék és sárga népek ámulva nézték, hogyan jön létre egy új, semmire sem hasonlító szín, amiben mégis egyformán jelen van a sárga és a kék. Új, békés fejezet kezdődött a zöld bolygólakóinak életében. Laura kapitány egy darabig Kukumbáron maradt, aztán feltankolta sóval az űrhajóját, és folytatta útját haza, a Föld felé.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: