Mészáros Blanka

ILLATOS EMLÉKEK

ILLATOS EMLÉKEK

Elgondolkoztál már azon, mi mindennek van illata? Virágoknak, parfümöknek, ételeknek – szinte mindennek. Sokan, ha új, nyomdából nemrég kikerült könyvet vesznek a kezükbe, nemcsak megnézik, meg is szagolgatják a lapokat. Vannak, akik parfümöket próbálgatnak órákig, hogy megtalálják a számukra tökéleteset. De észrevetted-e, hogy az emlékek is lehetnek illatosak?

Hiszen bizonyára veled is előfordult már, hogy egy illat hatására hirtelen úgy érezted, mintha visszautaztál volna az időben: a semmiből nagyon erősen felvillant egy emlék. Nem vagy egyedül: a jelenséget mindenki tapasztalta már. Persze, vannak, akik érzékenyebbek erre, mások kevésbé, de az kétségtelen, hogy az illatok képesek összekapcsolódni az emlékeinkkel. Sokszor nem is tudjuk, honnan jön az emléket felidéző illat, sőt, az emlékezés nem is feltétlenül kötődik az éppen érzett szaghoz. Mert talán nem érzékeljük, amire emlékszünk. Most, nyáron is fel tudod idézni a karácsony fenyő- és mézeskalácsillatát, vagy bármikor a nagymama konyhájából áradó húslevesszagot. Ugyanígy van aromája a tavasznak is: a friss levegő, a virágok illata… Az ember beleszagol a levegőbe, és azt mondja: ez már tavasz- vagy őszszag.

Ennek a „szagmemóriának” neve is van: Marcel Proust (ejtsd: márszel pruszt) francia író után Proust-jelenségnek nevezték el, mert Az eltűnt idő nyomában című regénye egyik jelenetében arról ír, hogyan váltotta ki az emlékezést egy bizonyos teasütemény íze és illata.

A Proust-jelenséget több kísérlet igyekezett igazolni. Az egyikben 70 résztvevőnek mutattak különféle felvételeket, miközben a terembe feketeribizli-illatot permeteztek, zene szólt és színes fényfoltokat vetítettek a falra. A kísérletben részt vevő személyeket egy héttel később visszahívták, és a korábban látott felvételekről kérdezték őket, miközben a teremben vagy feketeribizli-illat volt, vagy zene, vagy a színes fények. Akiknek illatot fújtak a szobába a kérdezés során, sokkal részletgazdagabban emlékeztek a felvételekre, mint akiknek fényeket vetítettek vagy zenét játszottak…

(A folytatás a nyári számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: