A szerk.

IRODALMI KALANDTÁBOR: IDŐUTAZÁS

IRODALMI KALANDTÁBOR: IDŐUTAZÁS

A Szitakötő folyóirat irodalmi tábora gyerekeknek

Életkor: 12 – 18 év között
Helyszín: Ifjúsági szálláshely [8127 Aba, Kisfaludy u. 12.]
Időpont: 2021. augusztus 23–27.

Táborvezetők:
Horgas Judit – szerkesztő, tanár
Szabó Attila – író, dramaturg, drámatanár

Táborunkat irodalomkedvelő fiatalok számára hirdetjük. Azoknak, akik nemcsak olvasni szeretnek, de maguk is próbálgatják az írás mesterségét. Akiknek fontos, hogy írásaikat megosszák másokkal, beszélgessenek róluk; játékos formában próbálkozzanak különféle írástechnikákkal. Kalandozunk, beszélgetünk, vitatkozunk, hagyjuk hatni magunkra – magunkat.

Az idei tábor főtémája az IDŐUTAZÁS.

Néha jó lenne nem ott lenni, ahol vagyunk. Visszautazni rég letűnt korokba, felfedezni az ismeretlen jövőt. Szembe találkozni magunkkal öregen vagy meglesni, milyen volt anya, amikor még nem születtünk meg. Megtudni, hogy amire vágyunk, valóra válik-e, élhető lesz-e a Föld ezer év múlva, s ha igen, lesznek-e rajta emberek. Egy bokor mögött megbújva figyelni, miként birkóznak őseink egy hatalmas mamuttal, vagy szobát kivenni a Holdon épült szállodában. És még mennyi-mennyi minden, amit megnéznénk, ha tudnánk utazni az időben. De nem tudunk… Nem? Egy fészkes fittyfenét nem! Hát mire való a képzelet? Mire való a művészet? Mire való az írótábor? Csak el ne felejtsünk idejében kiszállni az időgépből…

Foglalkozások:

Kreatív írás
Hozzuk ki magunkból a bennünk lévőt! Ismerjük meg a szabályokat, hogy aztán jól áthághassuk őket! A művészeti írást fejlesztő technika a saját véleményre, a nyelvi-stilisztikai választékosságra, a spontaneitás erősítésére helyezi a hangsúlyt. A világ szavakból áll – s nekünk nincs más dolgunk, mint a szavakat egymás után rakni, és írni egy mindig új világot.

Kalandozás
Hogy ne csak az agyunkat és a szánkat mozgassuk, és megismerkedjünk egymással, minden napra tervezünk mókás ügyességi játékokat, és sok-sok nevetést.

Verselemzés, meseelemzés
Írástechnikai, módszertani elemzésekkel, stílusok, műfajok bemutatásával dolgozunk, általában konkrét szövegeket használva. Előtérben a kortárs irodalom! A véleményformálás mellett a dramaturgiai szerkezetek felismerése, a szókincsbővítés és a stílusgyakorlat a legfontosabb.

Láss, ne csak nézz!
Azaz miről ír a költő, író? Hogyan választ témát? Hogyan választja a téma őt? Beszélgetés a földön heverő témákról, a minket érdeklő témákról, a verssé, novellává, mesévé váló témákról. Nézzünk körül! Ki mire kíváncsi a környezetéből? Mit tud művé formálni?

A tábort szervező Liget Műhely Alapítvány Akkreditált Kiváló Tehetségpont.

A tábor ára teljes ellátással, napi ötszöri étkezéssel 35 000 Ft.

Mi főzünk magunknak, tehát a tábor alatt főzni és takarítani is tanulunk, viszont így minden egyedi igényt, ételallergiát figyelembe tudunk venni.

Utazás egyénileg.

Jelentkezni az info[kukac]szitakoto.com e-mail-címen lehet.

A tábori költség első részletét, 10 000 Ft-ot 2021. június 11-ig kell befizetni az alábbi számlaszámra:

LIGET MŰHELY ALAPÍTVÁNY
MagNet Bank 16200137-18534788-00000000
Megjegyzésben kérjük feltüntetni: Alapítványi támogatás és a résztvevő neve

Kapcsolódó segédanyagok: