Horgas Judit

LAKATLAN SZIGET

LAKATLAN SZIGET

Már ötödik napja hánykolódtak a mentő-csónakban. A kapitány, a kormányos és Sprotni, a hajósinas. A legénység többi tagja kórházban feküdt egy irdatlan nagy kikötői verekedés miatt, vagy haleledel lett a hajótörés után.

– Mindennek az az átkozott csavargó az oka – morogta a kapitány sokadszorra, és búsan forgatta tömzsi kezében a kiürült rumosüveget. – Ha nem ütötte volna le az első fűtőt, már menetrend szerint Tahitiben lennénk.

A kormányos mogorván bólintott, és lehunyta a szemét. Rettenetesen unta a kapitány panaszkodását, de a tekintélytisztelet visszatartotta, hogy megemlítse a pincért, akit szintén elveszítettek a kikötőben. A pincért, aki addigi útjaik során ügyelt, hogy a kapitány csak módjával fogyassza a méregerős portói rumot. Mostanra nemcsak a rum fogyott el a mentőcsónakból, hanem az ivóvíz is.

Sprotni csalódottan figyelte a vén tengerészeket. Még csak tizenkét éves volt, de nem nyafogott annyit, mint azok ketten. Szeméhez emelte a messzelátót és körbekémlelte a végeláthatatlan óceánt. Sehol semmi, csak víz, víz, víz. Megigazította a csónak szélén lógó horgászzsinórokat, amelyekre még véletlenül sem akadt hal. Nagyon éhes volt, de a kapitány már régen kiosztotta az aznapi kekszadagot. Mint ő mondta, igazságosan: hármat saját magának, kettőt a kormányosnak, egyet az inasnak. Ezt a rangjelzéseken túl a testméretekkel magyarázta: Sprotni valóban eltörpült a hatalmas hasú kapitányhoz képest, de a kormányosnak is csak a válláig ért.

Az éhségnél csak a szomjúsága volt kínzóbb, ezért, hogy elterelje a figyelmét, újra szeméhez emelte a messzelátót. A tűző nap kékes párába burkolta a láthatárt, az óceán csillogó felszíne mintha homoksivataggá változott volna a fiú hunyorgó tekintete előtt. A távolban feltűnt egy oázis, tevékkel, pálmafákkal és egy kúttal. Sprotni megrázta a fejét és erőseket pislogott. Jól tudta, hogy a hőség, az éhség és a szomjúság megzavarhatja az ember eszét. Újra a messzelátóba nézett. Semmi. Az oázis eltűnt a kék párában, mintha köddé vált volna. Sprotni szája vészesen lefelé görbült, már-már elsírta magát, amikor a messzelátóban ismét megjelent valami sötét folt.

– Föld, föld! – dadogta a hajósinas, és a kormányos kezébe nyomva a messzelátót, remegő ujjal mutatta az irányt.

Alig egy óra kellett, hogy elérjék a szigetet. A kapitány a térképet böngészve próbálta meghatározni, hol lehetnek, míg Sprotni és a kormányos minden erejüket megfeszítve eveztek a part felé.

– Nem értem – motyogta a kapitány. – Vulkánt nem látok, tehát ez nem Mehetia. Jóval kisebb, mint Maiao. Talán a Tetiaroa atollhoz tartozik? De akkor látnánk a többi kis szigetet is… És milyen különös színe van…

Amikor végre talpuk alatt érezték a partot, alaposabban szemügyre vették a szigetet. Rózsaszín árnyalatú, gyöngyházfényű homokcsík húzódott a sötétzöld pálmákig, ahol virágzó liánok fontak sűrű szövetű erdőt. A tengerészek legnagyobb megkönnyebbülésére a fák között tiszta vizű patak csordogált. Miután teleitták magukat és megkóstolták a pálmák furcsa, lilás-narancssárga termését, körbejárták a teljes szigetet. Sehol senki. Madárfüttyöt sem hallottak, még bogárzümmögést sem, csak az óceán örökös mormolása jutott el a sziget legközepére is.

– Eridj, fiam, szedj fát, tüzet rakunk – parancsolt a kapitány az inasra, és letelepedett a rózsaszín homokra. – Talán, ha leszáll az éj, megérkeznek a szigetlakók is. Jobb, ha felkészülünk.

Sprotni csak száraz pálmaháncsot talált, azt hordta gúlába, majd szikrát csiholt, és lángra lobbantotta. Abban a pillanatban különös, tompa morgást hallottak, s mintha megmozdult volna lábuk alatt a talaj. A három tengerész rémülten meredt egymásra.

A parttól nem messze rózsaszín árnyalatú, gyöngyházfényű csáp nyúlt ki a vízből. Aztán még egy. És még egy. A pálmafás partszakasz egyre magasabbra emelkedett. A hatalmas szörny álmosan hunyorgott a menekülőkre.

Már hatodik napja hánykolódtak a mentőcsónakban. A kapitány, tömzsi ujjai között az üres rumosüveget forgatva, szitkozódott.

– Mindennek az az átkozott csavargó az oka. Ha legalább a gépészt megkímélte volna…

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: