Hőnyi E. Katalin

VIHAROS VÁLTOZÁSOK

VIHAROS VÁLTOZÁSOK

Az indiai hitvilág sokat foglalkozik a halál utáni újjászületéssel, latin szóval reinkarnációval, amely szerint a korábbi cselekedetek határozzák meg, hogy ki milyen alakban születik újra. Ha az életeink során fejlődünk, egyre magasabb rendű élőlényekké válhatunk, míg a hitvány tettek, a kicsinyesség, a rosszindulat lefelé húznak. Ha méltatlan dolgokat részesítünk előnyben, ezekhez illő új alakot kapunk.

Az indiai, hindu gondolkodás kulcsa az állandó és a múlandó dolgok megkülönböztetése. Minden, ami múlandó, egyúttal változó is. Sok hindu gondolkodó szerint a földi lét játszótér, ahová az örökkévaló lelkek ideiglenesen szállnak le. Az élet színjáték, amelyben a lelkek szerepeket vesznek föl, közben viszont elfelejtik, hogy a játék nem valóság. Elhiszik magukról, hogy azonosak a pillanatnyilag birtokolt testükkel. Holott a testeket a lelkek váltogatják, mint az elrongyolt ruhát.

Számos gondolkodó úgy tartja, hogy csak az állandó dolgok valóságosak, minden más látszat, más szóval illúzió. A testbe bújt lelkek megfeledkeznek a saját örökkévaló lényegükről, ezért csapdába esnek a földi síkon. Képtelenek elhagyni, egyik testből a másikba vándorolnak ahelyett, hogy végül „levonulnának a színpadról”.

Megvilágosodásnak hívják, amikor a lélek felismeri, hogy mi a különbség valóság és illúzió közt, majd megtanul kilépni a látszatvilágból. Akik a megvilágosodást keresik, szeretnének kiszabadulni a születések körforgásából.

Miért akarnak kiszabadulni? Mert a múlandóság veszteséggel jár. A veszteség szenvedés. A szenvedéstől akarnak megszabadulni úgy, hogy a múlandó dolgok helyett az örökérvényűekre figyelnek. Aki addig csak sodródott, irányítani kezdi saját fejlődését.

A legenda szerint miután az indiaiak teremtő istene, Brahma megalkotta a világot, négy fejével körülnézett, és úgy találta, valami még hiányzik. Ekkor tűzlabda pattant ki elméjéből, amelyből a dühöngő, őrjöngő viharisten, Rudra született.

Rudrához leginkább csak azért könyörögtek a népek, hogy ne ölje meg őket. Brahmának nem tetszett sem ő, sem a randalírozása, ezért rávette, hogy szálljon magába. Rudra felment a hegyekbe, és sok összpontosítással, lemondással, gyakorlással átalakította saját magát. Így lett belőle Siva, és így találta fel a jógát.

A jógát sokan egyfajta tornának tartják. Tévesen, hiszen jóval több annál. Testi, szellemi és lelki gyakorlatok rendszere, amelyek célja, hogy elvezessenek a megvilágosodáshoz. Arra szolgálnak, hogy Rudrához hasonlóan az emberek is átalakíthassák magukat. Új neve, Siva, azt jelenti, Kegyes. Már ez is mutatja, mekkora változáson esett át a hajdani viharisten.

Az embernek nem kell feltétlenül megvilágosodnia vagy jógáznia, hogy jó irányban változhasson. De mindenképpen alakítania kell a gondolkodásmódján. A gondolataink meghatározzák a cselekedeteinket, a cselekedeteink következményei pedig a helyzetünket. Minden, ami történik velünk, egyben formál is. Tehát sok múlik azon, hogyan viszonyulunk a dolgokhoz. A változás állandó és elkerülhetetlen, ám a hozzáállásunk határozza meg, milyen irányban változunk.

Kapcsolódó segédanyagok: