Hőnyi E. Katalin

TÉLI TÚLÉLŐK

TÉLI TÚLÉLŐK

„Alszik, mint a mormota”, szól a mondás. Pedig kevesen tudják, hogyan alszik a mormota. Sőt, magát a mormotát sem sokan ismerik, holott ez a különleges állat a téli túlélés bajnoka.

60–70 centiméter hosszú (ebből 15 centiméter a farka), a súlyát viszont nehéz megmondani. 9 kilóra is felhízhat, ám a téli álom során ennek a harmadára, negyedére soványodik.

Kurtalábú, hosszú fogú. Erős karmával ássa ki az üregeket, amelyekben a zord időket tölti. Ha nagy kőbe ütközik ásás közben, nem a mancsával ragadja meg, hanem a fogát akasztja belé, és addig rángatja, amíg nem sikerül kifordítania.

A menedéke hálókamrákból és illemhelyekből áll. Ezeket alagutak kötik össze. A mormota a mókus közeli rokona, ám vele ellentétben nem raktároz, így éléskamrája sincsen.

Az üregekbe egész kolóniák vackolódnak be összebújva, hogy a testükkel melegítsék egymást. Mielőtt nyugovóra térnek, befalazzák a menedék bejáratát, hogy ne törhessen be a hideg. Szeptember-október táján vonulnak vissza, majd hat-hét hónapot töltenek itt.

A téli álom során összegömbölyödve fekszenek. A szervezetük takarékoskodik az energiával: a testhőjük 36-37 Celsius fokról 6-8-ra csökken, a szívdobbanások száma 114-ről 4-re. Levegőt is csak percenként kétszer vesznek. Ez olyan kevés, hogy szinte tetszhalálnak mondható.

Ám a mormoták három-négy hetente felébrednek ebből az állapotból. Ilyenkor a hálókamrából átmennek az egyik illemhelyre. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy nemcsak üríteni kelnek föl, hanem aludni is.

Aludni? Hát nem eddig aludtak? A tudósok szerint legalább 34 fokos testhő szükséges a pihentető alváshoz. Tehát a mormotáknak
ilyenkor kell pótolniuk az igazi pihenést.

A befalazott üregekben vaksötét uralkodik. Honnan tudhatják hát az állatok, mikor ér véget a tél? A belső órájuk súgja meg nekik. Nincs szükségük a külvilág jeleire, hogy érezzék, milyen hosszúak a nappalok odakint.

Áprilisban, amikor a napsütéses órák már elég hosszúra nyúlnak, a mormoták előbújnak az üregeikből. Aztán nemsokára a következő télre készülnek. Fiatal hajtásokat, lágy leveleket, virágokat legelnek, éretlen gyümölcsöket esznek, így gyűjtenek zsírtartalékokat.
A népes téli kolóniák feloszlanak. Sekélyebb nyári lyukakba költöznek át, párokban vagy kisebb csoportokban.

Az egy lakhelyen élő egyedek szoros kapcsolatot ápolnak. Orrukat gyakran összedörgölik, fejüket összedugják. Párzáskor kölcsönösen ölelgetik egymást.

A hímek harcolnak a nőstényekért. Mellső lábukkal dobogva, fogukat csattogtatva rontanak egymásnak. A párzást követően a hím egy időre külön lyukba költözik. Öt hét vemhesség után a nőstény több zárt szemű, csupasz kölyköt hoz a világra. A kölykök három hét után nyitogatni kezdik szemüket, a metszőfoguk is kibújik. Jó négy héttel később hagyják el először az odút, és sokat játszanak a napon, bár a mormoták nem szeretik a nagy meleget. Kánikula idején reggel és délután legelnek, délben behúzódnak a vackukba. Ha valaki sziklán hasaló mormotát lát, az nem napozik. Éppen hogy hűti magát a hasán keresztül.

Amikor nem zsírtartalékot gyűjtenek vagy a társasélettel foglalkoznak, a mormoták a menedéket készítik elő a következő télre. A kölykök kétévesen válnak felnőtté. Az első telet sokuk nem éli túl. Akiknek viszont sikerül, számíthatnak még 12–15 évre.

Kapcsolódó segédanyagok: