Hőnyi E. Katalin

MAGVAS GONDOLATOK

MAGVAS GONDOLATOK

Számos kultúrában hallhatunk a gondolat teremtő erejéről. A gondolatok ugyanis a tettek magvai. Legelőször az ötletnek kell megfogannia, hogy utána a szándék cselekvéssé válhasson.

Hallottál már a karmáról? Indiában hisznek a halál utáni újjászületésben (idegen szóval reinkarnációban), és hogy a karma határozza meg az újjászületés rendjét. Nálunk, nyugaton az emberek gyakran úgy tekintenek a karmára, mint egy pontgyűjtő táblázatra. „Ha segítek valakinek, később velem is jót tesznek mások. Ha gaztevőként élek, csótányként születek újjá”.

Valójában a karma ennél egyszerűbb, de összetettebb is. A karma az ok-okozat. Annyit jelent, hogy bármit gondolunk, mondunk vagy teszünk, annak következménye lesz.

A pillangóhatás hasonló gondolat, ami a népszerű megfogalmazás nyomán kapta nevét: „egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon.” Ez persze erős túlzás, a lényeg, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő eseménynek is messzeható következménye van. A hatás hatásának a hatása aztán úgy terjed tovább, mint amikor követ dobunk a vízbe, és az így keletkezett, egyre kisebb és lassabb hullámok útját figyeljük. Sosem tudhatjuk, hogy ha mondunk vagy teszünk valamit, azzal mit indítunk el. Minden egyes szavunknak és tettünknek következménye lehet a saját életünkben, de talán nem csak abban. Sokszor nem tudjuk, miként hatottak a cselekedeteink mások életére. Például, hogy milyen ötleteket adtunk másoknak egy-egy véletlenül elejtett mondatunkkal.

Gyakran halljuk, hogy bölcsen kell elvetnünk a jövőnk magjait. Csakhogy a jövő kifürkészhetetlen. Az ember csupán bizonyos mértékig irányíthatja, mi történjen vele, mert minden mindennel összefügg, mindenki hatással van mindenkire.

Nem befolyásolhatjuk, milyen külső hatások érnek minket. A saját szavainkat és tetteinket viszont megválogathatjuk. Még a gondolkodásmódunkat is meg tudjuk változtatni, ha elszánjuk magunkat.

Ha egy parasztgazda kenyeret akar sütni, gabonamagot vet, nem tököt, majd gondozza a földet. Az aszály vagy az áradás elpusztíthatja a termést, ez nem rajta múlik. De ha elkerülik a sorscsapások, a végén lesz miből kenyeret sütnie.

A különböző magvakból mindenféle növény kicsírázhat. Talán ezért szokták az életet kertészkedéshez hasonlítani, és ide vezethető vissza a mondás: „Ki mint vet, úgy arat.”

Mivel a legapróbb tettnek is megvan a következménye, egyfolytában „magvakat vetünk”. Indiában rengeteg féle szerzetesrend működik. Ezek közül több úgy tartja, hogy az élőlényeket a karmájuk köti a földhöz. A karma miatt születnek újjá, de ha megszabadulnak minden karmától, magasabb szintre emelkedhetnek. Sok indiai bölcs úgy véli, az önzetlen cselekvés a megoldás. Szerintük ennek vannak következményei, földhöz kötő ereje viszont nincsen.

Akármi legyen is a földi életen túl, míg itt vagyunk, ezerféle módon hagyhatunk nyomot. Igyekezzünk hát a lehető legjobb magvakat elvetni!

Kapcsolódó segédanyagok: