Hőnyi E. Katalin

EMBERSZERŰ ROBOTOK, ROBOTSZERŰ EMBEREK

EMBERSZERŰ ROBOTOK, ROBOTSZERŰ EMBEREK

Az embert régóta foglalkoztatja, hogy a teremtésmítoszok példáját követve más élőlényeket hozzon létre. Így születtek meg a gólemről szóló legendák. A gólem agyagból gyúrt, varázslattal életre keltett lény, akit azért alkottak, hogy szolgálja mesterét.

Hallottál már Frankensteinről? Rengeteg film feldolgozta történetét. Eredetileg egy angol regény hőse. Nem a szörnyeteget hívják így, mint sokan tévesen hiszik, hanem a doktort, aki létrehozza. Dr. Frankenstein halottak testrészeit varrja össze, majd villámcsapással kelti életre teremtményét. Tökéletes embert szeretne létrehozni, de a kísérlet félrecsúszik, borzadály válik belőle.

Körülbelül száz évvel ezelőtt a könyvekben, filmekben megjelentek a robotok. Akadnak köztük lelketlen gépek, de személyiséggel rendelkező, gondolkodó szereplők is. Vannak, amelyek kicsit sem hasonlítanak emberre, és akadnak, amik többé-kevésbé vagy a megtévesztésig hasonlóak hozzánk.

Beszélgettél már mesterséges intelligenciával? Tíz éve még elképzelhetetlen lett volna, ami ma a mindennapok része: nemcsak csevegünk ezekkel a testetlen robotokkal, de képeket rajzoltatunk, verseket íratunk velük, és rengeteg praktikus feladatra próbáljuk őket betanítani. A monoton számítógépes munkák kiváltására éppúgy alkalmasak, mint ahogy gépek állnak a gyárakban a futószalagok mellett, hogy az ismétlődő feladatokat elvégezzék.

A görög androidész (ember formájú) szóból androidnak nevezzük az emberszerű robotokat. A könyvekben, filmekben többnyire ezeket is mesterséges intelligencia vezérli. Sokszor olyan okosnak és érzékenynek ábrázolják őket, mint egy valódi embert. Vagy még okosabbnak. De gyakori kérdés, hogy vajon vannak-e érzéseik, és ha igen, az érzésviláguk miként működik. Másféleképpen döntenek vagy ítélnek, mint az ember?

Mitől gép a gép, mitől élőlény az élőlény? Mitől személyiség a személyiség? Az számít, hogy milyen anyagból áll a teste? Hús és vér vagy áramkörök? Ilyen izgalmas kérdéseket boncolgatnak a robot-történetek szerzői.

Az egyik legérdekesebb témájuk talán a kiborg: olyan lény, akiben keverednek a kiber (gépi) és organikus (természetes) alkotóelemek. A történetekben a kiborg többnyire szuperképességű lény, akinek a testébe extra érzékelőket, fegyvereket építenek, robotvégtagjai vannak, vagy más, látványos vagy rejtett módon felerősítik valamilyen képességét.

A mindennapokban ilyenekkel még nem találkozunk, de nagyon sok ember él úgy, hogy valamilyen készülék a teste része: például egy szívritmus-szabályozó vagy művégtag. Az orvostudomány évtizedek óta használ ilyen megoldásokat, ezeket az embereket mégsem nevezzük kiborgnak.

De tudunk olyan emberről, akit már hivatalosan kiborgként ismertek el. Neil Harbisson [ejtsd: níl harbiszon] színvaknak született, így kifejlesztett egy műszemet, ami érzékeli a színeket, majd a jeleket hanghullámokká alakítva juttatja el az agyába. A készüléket nem egyszerűen csak viselia fején. A szem egy antennán helyezkedik el a homloka előtt, a csatlakozását pedig egyenesen az agyába ültették.

Ha egy számítógépnek idővel minden alkatrészét lecserélik, egyiket a másik után, akkor még ugyanannak a számítógépnek számít? Vagy már újnak? Ha egy nap az összes szervünket mesterségesre cserélhetjük, amikor elöregszenek, minek számítunk majd? Embernek? Gépnek? Kiborgnak?

Kapcsolódó segédanyagok: