Hőnyi E. Katalin

A NAGY HOLD-ÁTVERÉS

A NAGY HOLD-ÁTVERÉS

Az emberiség mindig is vágyott az ismeretlen felfedezésére. A 19. századra a Föld térképén alig maradtak fehér foltok, a felfedezők figyelme így a világűr felé fordult. A tudósok már ekkor sokat foglalkoztak a földönkívüli élettel. Egy brit tiszteletes, Thomas Dick elképesztő hírnévre tett szert azzal, hogy megbecsülte a többi bolygón élő értelmes fajok számát, majd ebből kiszámolta a Naprendszer népességét. A művészetben is megjelentek az első űrutazós történetek.

Edgar Allan Poe (ejtsd: edgár elen pó] amerikai író és költő sok modern műfaj, például a krimi, thriller, horror, sőt a sci-fi születésénél kulcsszerepet játszott. 1835-ben írt művének hősei léghajóval utaznak a Holdra, hogy éveket töltsenek az ott élőkkel.

Valószínűleg ez ihlette meg egy akkoriban rosszul fogyó napilap újságíróit. Két hónappal Poe történetének megjelenése után óriási szenzációt harangoztak be: ők írnak először a nagy felfedezésről. A cikkben egy jó nevű angol tudományos folyóiratra hivatkoztak. A folyóirat valójában pár évvel korábban megszűnt, de mit tudhatták ezt a hozzá nem értő olvasók?

Egy kitalált tudós, Dr. Grant [ejtsd: grent] nevén cikksorozatot jelentettek meg, amely szerint a híres csillagász, Sir Herschel [ejtsd: szőr hörsel] egy különleges teleszkóppal holdbéli életet fedezett fel, mikor afrikai expedícióján az eget kémlelte. Sir Herschel valóban létezett, és valóban járt Afrikában. A neve, akárcsak az angol tudományos folyóiraté, alátámasztotta az újságírók hitelességét.

A napilap szerint Herschel szuper-teleszkópjával elvarázsolt világra talált. A holdkráterek között óceánok hullámzanak, növényzet burjánzik, kristályok nőnek ki a földből. Hatrészes cikksorozatban, hat egymást követő napon számoltak be az egyre fantasztikusabb részletekről. Dr. Grant Herschel kutatótársaként mutatkozott be. Elmesélte, hogy a buja virágok után állatokat is felfedeztek. Hogy a Holdon bölénycsordák vonulnak, és unikornisok repkednek. Hogy kétlábú, farok nélküli hódok törzseit figyelték meg, akik a kunyhóikból bodorodó füst miatt feltételezhetően ismerik a tüzet. Emellett rézvörös szőrű denevéremberek felsőbbrendű fajára bukkantak egy vörös hegyektől övezett völgyben. A cikksorozat csúcspontja az elhagyatott Zafírtemplom leírása volt, amelynek kupolája tűz nyaldosta rézgömbre emlékeztetett. Dr. Grant még találgatásokba is bocsátkozott: vajon mit jelképez a templom? Hajdani katasztrófát? Talán efféle katasztrófa a mi Földünkkel is megtörténhet?

Bár Sir Herschel tagadta, hogy írt volna efféle tanulmányt, a cikksorozat elképesztő port kavart. Maguk az újságírók is meglepődtek. Nemcsak eredeti céljukat érték el, megsokszorozva az újság eladási számait. A valódi tudományos élet is felfigyelt rájuk. Az egyik világhírű amerikai egyetem kutatókat küldött a napilap szerkesztőségébe, hogy megszerezzék az angol tudományos folyóirat eredeti közléseit. Senkiben fel sem merült, hogy a szenzáció csak egy nagy átverés.

A cikksorozat augusztus 25-én indult. Szeptember 16-án az újságírók önként beismerték, hogy megtréfálták olvasóikat, ám Sir Herschelt még évekig zaklatták az olvasók a holdkutatás további részletei után érdeklődve. Az újságírók tréfájukkal az emberi hiszékenységre is felhívták a figyelmet.

Kapcsolódó segédanyagok: