Hollós Máté

SZÓ MI SZÓ

SZÓ MI SZÓ

Zsipp-zsupp, kenderzsupp, ha megázik, kidobjuk… Énekeljük szolmizálva ezt a mindenki által ismert gyerekdalt: szó mi szó-szó mi szó-szó mi-mi szó-szó mi.

Nagyon sok népdalban és a népi éneklést felidéző műzenében is egy harmadik hang csatlakozik a szó–mi-hez. Mint a Mennyből az angyal „Pásztorok, pásztorok” sorában. Így lesz mi lá szó. A Csendes éj című híres osztrák dal is így kezdődik: szó lá szó mi. Télapó, gyere már – ezzel a szöveggel szoktuk énekelni az orosz népdalt, amelyet Igor Sztravinszkij is feldolgoz egy balettjében: szó mi fá mi re dó; szó mi lá lá szó mi lá lá szó. A sok ezer hasonló példából még egyet említek meg. Az eredetileg spanyol nyelvű, perui dal angolul vált világslágerré: El cóndor pasa [ejtsd: el kóndor pásza] vagyis
A keselyű elszáll. Ennek is hangsúlyozott motívuma a lá szó mi.

Ez a három hang mindig mélyen érinti a lelkünket. Vajon miért felül bővül a szó–mi hangpár? Azért, mert a nagyobb hangközre a kisebb távolságút építjük, mint ahogy a házépítésnél is a nagyobb kőre helyezzük a kisebbet, nem fordítva. Aztán előkerül a szó fölötti hang mi alatti párja, a re is, végül a dó, az alaphang, s így már pentaton hangsor alakul ki, ami a görög penta(öt) szóból az ötfokú, öt hangú sort jelenti.

Ezt a hétfokú (dó re mi fá szó lá ti) zenénk „mértani közepében” lévő szó–mi párt, és a lelkünk „közepében” nyugvó lá–szó–mi-t tekinthetjük a zene magjának.

kotta1

De nemcsak a zene egészének van magja. Minden zenedarabnak is. A téma maga is több részből állhat. Vannak benne kérdések, feleletek, utalások, sőt, fejlődhet is bennük valami – az a magocska, ami nem több, mint egy motívum. Ludwig van Beethoven [ejtsd: ludvig fan bétóven] egyik leghíresebb szimfóniája, az ötödik, amelyet az utókor „Sors”-nak nevezett el, mindössze négy hanggal kezdődik:

kotta2

Négy hang, de csak két hangmagasság. Ha valaki azt mondaná: Ez volt olyan zseniális zeneszerző? Ennyit én is könnyen kitalálok! – nem háborodhatnánk föl. Ennyit csakugyan bárki kitalálhat. Beethoven azért zseniális, mert a szimfónia első tételében tíz perc alatt (zenében hosszú idő!) minden ebből a motívumból, ebből a magból sarjad ki. Dallamban, kíséretben, mindenféle hangszeren magasra röpítve és mélyben elrejtve ez munkál a zenekar megannyi szólamában. „A sors kopogtat” ebben a motívumban – értelmezte a nagy hatású muzsikát egy hallgatója. A zeneszerzőt azonban nem ilyen hangulatfestő szándékok vezetik, hanem hogy a magból egészséges növény fejlődjön. Amint a természetben egyetlen virágmag mezőnyi pitypangban élhet tovább, úgy lesz Beethoven nagyon egyszerű, semmicske motívumából valóságos őserdő.

Hallgasd meg ezt a tételt, és próbáld számolni, hányszor hallod a magocska különféle változatait! Ne szégyelld, ha egy idő után feladod a számolást…

Kapcsolódó segédanyagok: