Hollós Máté

ILYEN A TÉL

ILYEN A TÉL

Az évszakok gyakran megihlették a zeneszerzőket. Megesett, hogy történeteket alakítottak belőlük – ilyen például Joseph Haydn (ejtsd: jozef hájdn) Évszakok oratóriuma vagy Franz Schubert (ejtsd: franc súbert) A téli utazás dalciklusa. Máskor hangulatot fejeztek ki, mint Pjotr Iljics Csajkovszkij az Évszakok hónapokra tagolt zongorasorozatában.

A legismertebb, mondhatjuk komolyzenei sláger Antonio Vivaldi A négy évszak című kompozíciója. Ez négy hegedűverseny füzére, aminek hallatán felsóhajthat valaki: jaj, milyen hosszú lehet! De mindössze 40 perc az egész sorozat, mivel egy versenymű a barokk korban még csupán 10 percig tartott. Vivaldi négy hegedűversenye az évszakok nevét viseli címében, a tavasszal kezdve, a téllel zárva.

Mit gondoltok, mit írt Vivaldi a hegedű-versenyekbe? Hangokkal lefestette a telet, vagy távolabbi utalásokkal igyekezett téli érzeteket kelteni? Persze, nehéz dolga lett volna, mert hangokban hópelyheket vagy jeget ábrázolni igazán nem könnyű, talán nem is lehetséges.

Aki nem tudja, nem találja ki, mit tett Vivaldi. Ő ugyanis nem a hangokkal kezdte a komponálást, hanem minden évszakhoz írt egy szonettet. Nem sajtóhiba: nem szonátát (ami zenei műfaj), hanem szonettet, ami költői munka. Olyan versforma, amely 14 sorból áll. Majd úgy írta meg a hegedűversenyt, hogy a zene fölé odaírta a szonett kulcsszavait, tehát tudjuk, mit fest elénk a zene hangjaival. Ismerjük meg Vivaldi tél-versét Baranyi Ferenc fordításában:

Fekete felhőkből jönnek keményen
a szörny-szelek s szigorúan morognak,
a percek lépte koppanó az éjben,
a végtelen fagy fogakat vacogtat.

Vonulását az egykedvű napoknak
tűz mellől nézzük, kint esőverésben
járkál az élet, dermesztő fagyok vad
világában bolyong reszketve, tétlen.

Sokan csuszkálnak, olykor földre esnek,
majd – felszökvén – suhannak sima jégen,
míg betörik páncélja a vizeknek.

Nagy vaskapuk mögül kitör merészen
Bóra, Sirokkó, ura vad szeleknek,
Ilyen a tél – s mennyi öröm a télben!

(A bóra és a sirokkó erős, kemény déli szelek.)

Remélem, meghallgatod A négy évszakból a Tél hegedűversenyt. Nagyon színes a zene, és a barokk zene módján ábrázolja is a szöveget. Ha nem tudjuk, miről szól, akkor is élvezhetjük. A későbbi korokban a szavakat illusztráló, képeket lefestő zene jobban alkalmazkodik a kiindulásul szolgáló „történethez”. A 18. század muzsikája még nem ilyen. A Tél második tételét gyakran halljuk idillikus, barátságos, szép muzsikának, pedig az a komor hangulatú második versszakhoz kapcsolódik.

Kapcsolódó segédanyagok: