Hollós Máté

FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ ZENE

FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ ZENE

Megesett már, hogy szomorúságodban valamilyen zenét hallgattál s attól felvidultál? Bízom benne, hogy igen. És ha nem volt még ilyen élményed, ígérem, előbb-utóbb megtapasztalod.

Előfordul, hogy egy dal szövege vigasztaló szavakat tartalmaz, de erre jobb a költészet. A dalszöveg ugyan egyszerűbben, közvetlenebbül fogalmaz meg érzéseket, ám az igazi költészet elvontabb képei mélyebb hatást érhetnek el. A zene vigasztaló, nyugtató, fájdalomcsillapító hatásához nincs szükség szövegre. A zene maga különösen sokat tehet a lelkiállapot megváltozásáért. Nem beszél fogalmakban, mint az irodalom, nem ábrázol alakokat, jeleneteket, mint a festészet vagy szobrászat. A zene körbevesz, és alánk helyez egy biztos pontot: csónakot a vízen, talajt a lábunk alá vagy egy ölelő kart, amely elringat.

Fő eszközei a ritmus, a harmónia és a dallam. A ritmus lehet gyors, határozott, ilyenkor szinte kirángat búskomor, csalódott, elkeseredett állapotunkból. Ilyen lehet egy klasszikus szimfónia táncos tétele vagy Csajkovszkij b-moll zongoraversenyének felemelő nyitótétele. De a bánatban inkább valamilyen lassúbb, nyugodtabb, egyenletesen gördülő muzsikát keresünk, amely leszáll a szomorúsági szintre, amelyen vagyunk, de épp ezzel a kiszámítható, megbízható, mérsékelt lüktetéssel nyúl a hónunk alá. Vagy inkább a szívünk közelébe, ahol a lelkünket szoktuk sejteni. A ritmus összekapcsolódik a bennünk lévő lüktetéssel, a szívdobogással, így még testileg is megérint. Ha az egyenletesen lüktető zene megnyugtató harmóniákkal szól hozzánk, burkot formáz körénk és felröptet. Ilyen Csajkovszkij említett zongoraversenyének második, lassú tétele vagy Bach [ejtsd: bah] D-dúr szvitjének híres Air [ejtsd: er] tétele, Vivaldi A négy évszakának Tél hegedűversenyéből a középső tétel, Dvořák [ejtsd dvorzsák] Új világszimfóniájának második tétele.

A „fájdalomcsillapító” zene tehát nem indulószerű, nem drámai, nincsenek harsány felvillanásai. Nem gondolkodásra serkent, hanem kisimítja idegeinket. Nem kell, hogy mindvégig ringasson, de ha a motívumok teremtenek benne valamiféle ellentétet, harcot, annak fel kell oldódnia, harmóniának kell keletkeznie bennünk, hallgatókban.

A zenehallgatásban fontos szerepe van az ismétlés élményének. Amikor először hallunk egy zeneművet, tetszhet, de lehet még többé-kevésbé idegen. Amikor újrahallgatjuk, olyan, mintha a barátunkkal találkoznánk. Tudjuk már, mire hogyan reagál, mit válaszol majd, a szavai, mozdulatai ismerősek. A fájdalomcsillapító céllal hallgatott zenék nagy többségben újrahallgatott darabok. Esetleg már tapad hozzájuk kedves, szívmelengető élményünk, és bánatunkkal nemcsak a zene hangjai, hanem az azokhoz kapcsolódó korábbi élményeink is előkerülnek.

Mindez bármilyen zenére érvényes, műfajtól és bonyolultságtól függetlenül. De előfordulhat az is, hogy a zenemű tökéletessége emel át a probléma, a bánat korlátain. Olyan művészi remeklés a mű szerkezete, a belefektetett zeneszerzői munka, hogy az alkotás, a kompozíció nagyszerűségének élménye feloldja a szomorúság béklyóit. Számos példa közül ilyen Bach Máté-passiójának nyitó tétele.

Kapcsolódó segédanyagok: