A szerk.

HA ELEGED VAN A SULIBÓL…

HA ELEGED VAN A SULIBÓL…

Amikor kora reggel fel kell kelned a jó meleg ágyból, vagy délután játék helyett házi feladatot kell írnod, dolgozatra készülnöd, talán nehéz elhinned, amit a felnőttek folyton mondogatnak: a tanulás nagyon fontos. Ha a gyerekjogokról hallasz, valószínűleg nem az jut először eszedbe, hogy a tanulás is alapvető jogod. Inkább keserves kötelességnek tűnhet. De gondolj csak bele: az iskolában olyan tudást szerezhetsz, ami nélkül később nagyon nehéz lenne boldogulni. Nézz körül: mennyi mindent leírnak betűkkel, számokkal! Ha az iskolában nem tanultál volna írni, olvasni, számolni, minden ilyen információ rejtély maradna számodra – ezt a cikket sem tudnád elolvasni.

A világon sok gyerek, fiatal és felnőtt él, aki nem tud írni és olvasni, mert nem járhatott iskolába. Vannak országok, ahol a lakosságnak majdnem a fele analfabéta, azaz írástudatlan.
hű, de jó nekik
123 millió fiatal lány és fiú él manapság úgy, hogy gyerekkorában nem ismerhette meg a betűket, és 57 millió korodbeli gyerek nem tud iskolába járni. Ha esetleg most arra gondolsz, hű, de jó nekik, hogy nem kell suliba menniük, nem árt tudnod, hogy többségük súlyos szegénységben él, és iskola helyett valószínűleg dolgozniuk kell, hogy megélhessenek.

A lányok szinte mindenütt rosszabb helyzetben vannak, mint a fiúk. A világon 32 millió lány nem jár iskolába. Legtöbbjük szegény, elszigetelt környezetből származik, vagy olyan helyen lakik, ahol nincs a közelben iskola. A nyomorban élő, sokgyermekes családok a fiúgyerekeket küldik iskolába, míg a lányok a házimunkában, vízhordásban, pénzkeresésben segítenek. Azok a lányok, akik mégis elkezdhetik az iskolát, gyakrabban esnek megkülönböztetés és erőszak áldozatává, és közülük minden negyedik félbehagyja tanulmányait.

Az UNICEF gyerekjogokkal foglalkozó nemzetközi szervezet. Kiemelt figyelmet fordít a gyerekek oktatására, és hogy senkitől ne vegyék el a tanulás lehetőségét csak azért, mert szegénynek, lánynak, fogyatékkal élőnek született, vagy mert a világ eldugott szegletében, földrengés sújtotta vagy háború dúlta országban él.

(A folytatás az őszi számban olvasható)

fotó | UNHCR

Kapcsolódó segédanyagok: