Hőnyi E. Katalin

GÖMBÖLYŰ GONDOK

GÖMBÖLYŰ GONDOK

Az aranyhalakról legtöbbször a mesék kívánságteljesítő csodalényei jutnak eszünkbe, vagy a gömbakváriumban úszkáló valódi halacskák. Pedig manapság már nemigen láthatunk gömbakváriumot, mert komoly pénzbüntetésre számíthat, aki ilyenben tartja kopoltyús kedvenceit.

Magyarországon 2010-ben megszigorították az állatvédelmi törvényt. Ez a törvény a kutyáktól a csirkéken, lovakon és majmokon át még a gilisztákkal is foglalkozik. Nem csoda, hogy kitér a haltartásra.

2010 óta tilos kerek kalitkába zárni a madarakat, és bármilyen gerinces állatot gömbakváriumban tartani. De vajon miért?

Több oka is van. A gömbakváriumra nehéz a haltartáshoz szükséges kiegészítőket felszerelni, mint a fűtő- és szűrőberendezések, és rossz benne a vízáramlás. A hal ki is ugorhat belőle, hiszen nem fedett. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a gömbakvárium furcsán töri meg a fényt, ráadásul nincs benne szöglet, ahová el lehetne bújni. Ettől a halak idegessé válnak, és a tartós stressz rombolja az egészségüket.

A gömbben a halak elvesztik tájékozódó képességüket, ebbe bele is bolondulhatnak. A szögletes akváriumban a sarkoknál és széleknél megtörik az egyenes, így ott találnak viszonyítási pontot. További probléma, hogy a gömbforma miatt a víz felszíne kis felületen érintkezik a levegővel, ezért az ilyen akvárium lakói túl kevés oxigénhez jutnak.

Az aranyhalakról elterjedt, hogy rövid az emlékezetük. Ha ez így van, hogyan bolondulhatnának meg a gömbakváriumban, hiszen nem emlékeznek rá, hogy csak körbe-körbe úszkálnak! A tudósok kiderítették, hogy a halak feledékenysége tévhit. Ugyanolyan jó a memóriájuk, mint a rágcsálóké vagy a madaraké. Egy angol kutató megállapította, hogy legalább három hónapig képesek emlékezni dolgokra. Ráadásul fejlett az időérzékük. Ezt kísérlettel bizonyította. A halak egy kapcsoló megnyomásával kaphattak enni, a kapcsoló viszont csak a nap bizonyos órájában működött. A halak hamarosan megtanulták, mikor kell a kapcsolóhoz úszniuk, a nap többi részében pedig nem foglalkoztak vele.

Egyesek szerint az aranyhalak feledékenységéről szóló tévhit éppen a gömbakváriumnak köszönhető, mert a halak úgy úszkálnak körbe-körbe, mintha folyton elfelejtenék, hogy korábban már jártak arra.

Kapcsolódó segédanyagok: