A szerk.

FÉLELEM HELYETT

FÉLELEM HELYETT

Előfordult már veled, hogy valami rosszra számítottál, és amíg szorongva vártad, hogy bekövetkezik, a félelem uralta minden pillanatodat? Talán nincs is ennél kínosabb érzés, és a legtöbb ember átélt már hasonlót. Aki egyszer megtapasztalta, igyekszik elkerülni, és ez a felismerés vezetett a különféle büntetések széleskörű alkalmazásához.

Ha valaki rosszat tesz és megsérti a közösség szabályait, a bűnének megfelelő súlyú büntetésre számíthat, amit a törvények szabályoznak. Az iskolában is gyakran találkozhatsz a büntetés különféle formáival. Ha nem készülsz a dolgozatra, nem írod meg a házi feladatodat, nem hozod el a felszerelésed, figyelmetlen vagy az órán, szidásra, fekete pontra, egyesre, intőre és más kellemetlenségre számíthatsz. A tanáraid ilyenkor azt remélik, ez arra késztet, hogy legközelebb majd felkészülj, megírd a házit, elhozd a felszerelést és figyelj.

Mennyivel jobb lenne, ha nem a félelem irányítaná a cselekedeteinket, hanem valami kellemesebb érzés, például a kíváncsiság! Mit gondolsz, a büntetésen kívül milyen más módszerekkel lehetne elérni, hogy a gyerekek betartsák az iskolai viselkedés észszerű szabályait? Vajon ha gyerekek és felnőttek együtt, alaposan megbeszélve alakítják ki ezeket a szabályokat, könnyebb betartani azokat? Hogyan lehetne ezt véghezvinni?

Kíváncsian várjuk a javaslatokat! Ötleteidet írd meg, rajzold le, filmen vagy más módon rögzítsd és küldd el a szerkesztőség postai vagy elektronikus címére 2020. november 13-ig.

A legötletesebb és legalaposabban kidolgozott munkák beküldői különleges élményben részesülnek: belépőjegyet kapnak a budapesti Orczy Kalandparkba, ahol különböző nehézségi szintű pályákon küzdhetik le saját félelmeiket.

Kapcsolódó segédanyagok: