Victor András

EGY ÖREG TÖLGY NAGY CSALÁDJA

EGY ÖREG TÖLGY NAGY CSALÁDJA

Egy méltóságteljes, öreg tölgy látványként is lenyűgöző, hát még ha hozzávesszük, hogy valójában kétszer akkora, mint amekkorának látjuk. A másik fele – a gyökérzete – ugyanis a föld alatt van. Olyan, mintha a fenti rész – az elágazásokkal együtt – megismétlődne a földben lefelé. És lent is ugyanolyan élő és változatos, mint fent.

Kezdjük lentről! Kikkel él együtt a tölgy a föld alatt? Földigiliszták ezrei dolgoznak a gyökerei körül; eszik a földet és a száraz leveleket, amelyeket behúzgáltak az avarból a talajba. Ami a testük hátsó nyílásán kijön, az finomra gyúrt talaj. Vannak náluk sokkal kisebb férgek is a földben: a fonálférgek. Tényleg úgy néznek ki, mint parányi, milliméteres cérnaszáldarabok. Milliós tömegben szintén a talajt javítják. És ne feledkezzünk el a már csak mikroszkóppal látható gomba- és baktériumsejtek milliárdjairól, amelyek a gyökerek által fölvehető tápanyaggá bontják a talajba került növényi anyagokat, így biztosítva azok körforgását.

Szorosan együtt élnek a tölgyfa gyökereivel olyan gombák is, amelyeknek nincs kalapjuk, mint a csiperkének vagy a vargányának, viszont óriási földalatti fonalhálózatuk van, amely behálózza a környék talajának minden rését, és ráfonódik a tölgy vékony gyökereire. A fák legvékonyabb gyökereit hajszálgyökereknek hívjuk; ezek szívják föl a talajból a fa táplálékát, a nedvességet és az abban oldott ásványi anyagokat. A tölgyfának ugyan gyenge a hajszálgyökér-rendszere, még sincs gondja a tápanyagfelvétellel, mert a vele összefonódott gomba – amelynek fonalai még a hajszálgyökereknél is vékonyabbak – elvégzi neki ezt a feladatot. A gomba is nyer, mert cserébe kap a cukorból, amelyet a levelek készítenek a fotoszintézis folyamán. A cukor minden élő sejt számára elsődleges energiaforrás.

Ha gondolatban kibújunk a föld alól, és körülnézünk a tölgyfa tövében, szinte biztosan vastag avarréteget találunk. A lehullott, elhalt leveleket szép lassan lebontják a hangyák, bogarak, házas és meztelen csigák, pókok, ászkák, százlábúak, fülbemászók. Végül bekerülnek a talajba, ahol folytatódik a lebontásuk.

A tölgyfa törzsén – hacsak nem nagyon szennyezett a levegő – biztosan látunk sárga, szürke vagy zöld zuzmófoltokat. Van egy zuzmó, amely nevében is jelzi az élőhelyét: tölgyfazuzmónak hívják. Ez nem lapos folt a kérgen, hanem ágas-bogas, mint egy parányi bokor. Gyógyhatása is van, légzőszervi betegségek ellen használják.

A tölgyek kérge erősen repedezett. Rengeteg rovar van, amelyik ezt ki is használja. Az apró repedésekbe teszi a petéit, ahol – viszonylag védett helyen – zavartalanul fejlődhetnek a pici, kukacszerű lárvák. De a madarak is tudják, hogy hol érdemes táplálékot keresgélni. A fakusz a fatörzsön mindig lentről fölfelé, csigavonalban halad, s azokat a lárvákat csipegeti ki a repedésekből, amelyek alulról vehetők észre. A csuszka viszont – nevének megfelelően – fönt kezdi a kutatást, fejjel lefelé szinte csúszik a fatörzsön, s a fölülről látható petéket-lárvákat szedegeti.

Ha tovább megyünk a fatörzsön, fentebb odút is találhatunk. Ha már öregszik a tölgyfa, s a törzse vagy egy-egy vastagabb ága belül korhadni kezd, akkor alkalmas igazán, hogy a harkály – különösen a zöld küllő, amely 2022-ben az év madara – odút véssen bele. Az odú elsődlegesen a készítője számára fontos, hiszen oda rakja a tojásait, ott költi ki a fiókákat is. A következő években azonban más odúban fészkelő madarak számára is hasznos. Például a cinke, csuszka, rozsdafarkú, seregély számára, amelyek nem tudnak odút vésni. Esetenként még a fák ágain fürgén szaladó pele is odúban hozza világra a kicsinyeit, és a mókus is odahúzódhat a téli hideg elől. Egy termetes tölgyfán – az odúkon túl – sokféle madárfészek is lehet. Akár még fekete gólyáé vagy parlagi sasé is.

A tölgyfa termése a makk, amely tele van raktározott tápanyaggal. Régen a sertéseket nem tömegesen, betonólban, táppal etették, hanem a kondás kihajtotta őket az erdőre. Ilyenkor gyorsan gyarapodtak, ha makkot ehettek.

Tölgyesben kirándulva gyakran találunk levelet, amelyen golyó alakú – néha szép színes – kinövés van. Ez a gubacs. Úgy keletkezik, hogy egy parányi, hangyaméretű darázs a tojócsövével beleszúrja a rügybe vagy fiatal levélbe a petéjét, s a kikelő lárva váladékának hatására daganat képződik a levél sejtjeiből. A gubacs a belsejében lévő lárvának védő burka is, tápláléka is. A bebábozódás is itt történik, végül a kifejlett darázs kirágja magát a gubacsból. Ha olyan gubacsot találunk, amelyen kicsi kerek lyuk van, az jelzi, hogy onnan már kibújt és elrepült a darázs.

Több mint 200 különböző gubacsdarázs élősködik a tölgyfákon, és mindegyiknek másmilyen a gubacsa. Leghíresebb köztük a nagy magyar gubacs, amely 4-5 centiméteresre is megnövő, sima, barna, kemény-héjú golyó. Két oldalról átfúrva a cserkészek jellegzetes nyakkendő-gyűrűje.

A gubacsdarazsak nem tesznek nagy kárt a tölgyfában. Egy különös alakú poloska, a tölgy-csipkéspoloska azonban igen. Ez a rovar Észak-Amerikából került valamilyen növény-szállítmánnyal Európába nagyjából húsz évvel ezelőtt. Mivel ezen a kontinensen nincs élőlény, amely fogyasztaná vagy kórokozója lenne, korlátlanul szaporodik és akadálytalanul terjed megyéről megyére. Tíz évvel ezelőtt még csak Dél-Magyar-országon fordult elő, ma már majdnem minden megyében jelen van. A lárvája okozza a bajt. Ha táplálkozás céljából megszúr egy falevelet, az elszárad, és idővel a fa teljesen legyengül, mert egyre több levele betegszik meg. Ez végül más rovarfajok – pl. lepkehernyók – számára is veszély, hiszen nem találnak ehető, friss levelet. Sok baja lesz még Európának ezzel a csipkéspoloskával.

Egy tölgyfa akkor is fontos szerepet tölt be a természetben, ha elpusztul, és már korhad. Például élőhelye lehet a szarvasbogárnak. A szarvasbogár nősténye (amelynek csak kicsi szarva van) párzás után korhadó tölgyfába rakja a petéit. Kikelő lárvái öt évig fejlődnek ott, s közben folyton rágják a bomló faanyagot. Amikor aztán a bábokból kibújnak a felnőtt bogarak, ott maradnak a korhadó fában a néhány centiméteres, ujjnyi vastag üregek, amelyben ez a fejlődés végbement. Egy ilyen korhadó, szétesőfélben lévő fatörzsben kiránduláskor érdemes megcsodálni ezeket az üregeket.

A. Nézzetek utána, milyen tölgyek élnek nálunk! Hasonló a családjuk?

B. Figyeljetek rendszeresen egy tölgyfát! Készítsetek róla havonta fotót! Hogyan változik az évszakokkal a család összetétele?

Kapcsolódó segédanyagok: