Victor András

EGÉSZ-SÉG

EGÉSZ-SÉG

A gépeknek alkatrészei vannak, a városoknak városrészei, a Földnek földrészei. A Tejútrendszer csillagrendszerekből áll,
a Naprendszer – a Napon kívül – bolygókból és holdakból, a hegyek kövekből, a jégcsap vízmolekulákból, a molekulák atomokból, az atomok pedig elemi részecskékből. Minden egész részek összessége.

Így van az emberi testtel is. A mi testrészeink: fej, nyak, törzs és végtagok. A törzsünkön belül is különböző részeink vannak, amelyeket szerveknek nevezünk, például szív, tüdő, máj, gyomor. És ha még tovább megyünk, látjuk, hogy a szívünk is részekből áll: van négy ürege, azokat határoló izmos fala, az üregek között pedig válaszfalak és billentyűk, amelyek a vér áramlását szabályozzák. És még tovább: a szív fala is részekből áll, hajszálvékony izomrostokból, idegekből, vérerekből. Ráadásul itt sincs vége, hiszen a vérnek is vannak alkotórészei: vörösvérsejtek, amelyek az oxigént szállítják a sejtekhez; fehérvérsejtek, amelyek a kórokozók ellen védenek; és persze a vér nagy része víz, ezernyi benne oldott anyaggal, például a sejtek működéséhez szükséges tápanyagokkal, főként szőlőcukorral.

Milyen kapcsolatban állnak a test részei? A fejünknek – pontosabban az agyunknak – az a feladata, hogy szervezze a többi szerv működését. A kezünknek, hogy a szájunkba tegye a falatot, a lábunknak, hogy elvigyen valahova. A fogainknak, hogy aprítsák az ételt, a gyomrunknak, hogy megeméssze. Az agy nem tud mozogni, a gyomor nem tud szervezni, a láb nem tud emészteni. Mindegyiknek megvan a saját feladata, és egyik sem boldogulna a többi nélkül. Az agy csak akkor működik, ha elegendő szőlőcukrot szállít oda a vér. Ahhoz meg az kell, hogy a lábunk odavigyen az asztalhoz, a kezünk a szánkba tegye a falatot, a gyomrunk megeméssze a táplálékot, a lebontott táplálékból származó szőlőcukor a vérbe kerüljön, s azt a szív eljuttassa az agyba.

Az egész (ebben az esetben a tested) a részek (vagyis a testet alkotó szervek) együttműködésének eredménye. Az egész csak akkor működik jól, ha minden rész beleadja a magáét. És viszont: minden rész csak akkor „üzemel” jól, ha a többi rész, s így az egész is.

Ha a szív meghibásodik, az egész test, és vele együtt a többi rész működése is leáll. Ha az orvos nem avatkozik közbe, az ember (az egész) meghal, mert a szív központi jelentőségű a részek között. Ha a füled betegszik meg, és fáj vagy nem hallasz jól, az orvos meggyógyíthatja az „elromlott” részt, s újra egészséges (egész-séges) leszel. Ha valaki vak, látás nélkül éli az életét. Egy nagyon fontos rész nem működik, valami hiányzik az illető életéből, de ez egyáltalán nem teszi lehetetlenné – csak valamivel nehezebbé – a mindennapi működést. Ezzel a hiánnyal is teljes lehet az élete.

(A folytatás a tavaszi számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: