Szvetelszky Zsuzsanna

DIGITÁLIS LÉGVÁRAK

DIGITÁLIS LÉGVÁRAK

Több mint negyedszázada már, hogy egy angol tudós, Sir Timothy John Berners-Lee (ejtsd: börnörzlí) létrehozta a világhálót – és ezzel sok minden megváltozott körülöttünk.

Az internet és a hozzá kapcsolódó technológiák sokkal több ígérettel és hiedelemmel csábítanak, mint amennyi a korábbi történelmi időszakok emberét elérte – és nem is mindig könnyű megküzdeni velük. Újféle légvárak épülnek, és szemfülesnek kell lennünk, hogy időben felismerjük, mivel állunk szemben.

Egy-két évszázaddal ezelőtt a kis falvak lakói akár egész életükben nem lépték át megyéjük határát sem, a külföldi utazás gondolata pedig fel sem merült bennük. Így a nagyvilág dolgairól csak elvétve, többnyire hallomásból értesültek, s ha el is jutott hozzájuk egy csata, egy koronázás vagy a szomszéd faluban felbukkanó cirkuszi mutatványos híre (ez akkoriban nagy eseménynek számított), a földműves mindennapok történései hamar elsodorták ezeket. A szüret vagy a disznóvágás mégiscsak valóságosabb és jelentősebb
volt számukra.

Ma képszerkesztő programokkal korábban hihetetlennek tűnő látványt – állóképeket, filmeket – lehet előállítani, a weboldalak pedig villámgyorsan dobják elénk a legváratlanabb, legmeglepőbb történeteket. Nehéz szétválasztani a tényeket a fantázia szüleményeitől, különösen, ha már sokan elhisznek valamit, sőt lelkesednek érte.

A legtöbb munkahelyen rendszeresen tartanak tűzvédelmi riadót. Ilyenkor a sziréna megszólalása után a dolgozóknak meghatározott rendben el kell hagyni az épületet. Ezt azért gyakorolják, hogy valódi tűz esetén mindenki pontosan tudja, mit kell csinálnia. Ugyanilyen fontos lenne az interneten is riadót tartani – és lehetne is, sajnos, mert rendkívül sok a valótlan, becsapós tartalom. Segíteni kellene a gyanútlan felhasználókat, hogy elkerülhessék a hamis weboldalakat, tartalmakat, képeket. Egyébként a feltaláló Berners-Lee, mikor megépítette az információmegosztó rendszer prototípusát és elkészítette az első honlapot, nagyon pontosan leírta, mi a világháló, hogyan lehet és kell használni, böngészni rajta – de gondolt a veszélyeire is. A tudós szerénysége legendás: még jogdíjat sem fogadott el találmányáért.

(A folytatás a nyári számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: